21 muškarac mrtav nakon žestokog okršaja u meksičkom zatvoru

21 ZATVORENIK smrtno je stradao u jučerašnjem žestokom obračunu dviju zatvorskih skupina u meksičkom državnom zatvoru u gradu Reynosi u meksičkoj državi Tamaulipas.

Prema neslužbenim informacijama, sukob je izbio između pripadnika skupina Gulf i Sinaloa koje vode otvoreni rat oko nadzora trgovine drogom. Zatvoreni pripadnici skupina sukobili su se pomoću vatrenog oružja i noževa, a nakon pokolja u koji se kasnije umiješala i meksička vojska, ukupno je pronađeno 21 mrtvo tijelo. Osim sukoba u zatvoru je podmetnut i požar koji je kasnije ugašen.

Zasad nije jasno kako su se zatvorenici domogli vatrenog oružja, međutim lokalne su vlasti suspendirale upravitelja zatvora i nekolicinu čuvara koji su u to vrijeme bili na dužnosti. Suspenzija će ostati na snazi do završetka policijske istrage koja bi trebala utvrditi zašto i kako je došlo do masovnog sukoba zatvorenika.

Sukob je izbio u predvečerje, a ubrzo nakon objavljivanja informacije o okršaju oko zatvora se okupila rodbina zatvorenika koja je sa suzama i nervozom čekala informacije iz zatvora. Nadzor nad zatvorom je preuzela vojska koja je pritekla u pomoć policiji.

Vlasti nisu dale informacije o broju ranjenih zatvorenika i težinama njihovih ozljeda, rekavši tek da su zatvorenici prevezeni u lokalne bolnice gdje im je pružena liječnička pomoć.

Prema neslužbenim informacijama, u zatvoru je smješteno oko dvije tisuće ljudi, a građen je za upola manji broj kažnjenika sa zatvorskim kaznama.

R.I.
Foto: AFP

Pročitajte više