28 varaždinskih branitelja prijeti kolektivnim samoubojstvom

SKUPINA od 28 varaždinskih branitelja i ratnih vojnih invalida uputila je pismo redakciji Indexa, u kojem stoji kako će, ukoliko se ne riješi njihov katastrofalni socijalni i materijalni status, prije Božića počiniti kolektivno samoubojstvo.

U pismu stoji kako je proces "sustavnog moralnog, materijalnog, psihičkog i financijskog uništavanja" dotične skupine branitelja započelo bivše Ministarstvo branitelja na čelu s Ivicom Pančićem, a isto se nastavilo i nakon promjene vlasti, kad je ministrica branitelja postala sadašnja predsjednička kandidatkinja Jadranka Kosor.

Varaždinski branitelji i ratni vojni invalidi, koji svi redom boluju od PTSP-a (za što posjeduju i odgovarajuću dokumentaciju), s čijim smo predstavnikom (podaci poznati redakciji) u nekoliko navrata telefonski kontaktirali, ogorčeni su tretmanom države za koju su se borili u redovima 1., 2. i 7. gardijske brigade na svim hrvatskim bojištima.

Tvrde da su u profesionalnu vojsku stupili nakon psiho-fizičkog pregleda, kojim je utvrđeno da su posve zdravi, da bi ih nekoliko godina nakon svršetka rata iz Ministarstva uvjeravali kako su u vojsku stupili s određenim stupnjem invalidnosti, zbog čega im nisu priznata prava koja im pripadaju.

Skupina od 28-orice branitelja isprofilirala se od ostalih jer su "na samom dnu, socijalno i materijalno", stoji u pismu, a predstavnik skupine potvrdio nam je da nemaju financijskih sredstava za najosnovnije ljudske potrebe (hrana, odjeća, školovanje djece), iako su im iz Ministarstva branitelja prije deset mjeseci obećali jednokratnu novčanu pomoć, koju još uvijek čekaju.

Posebno prozivaju Povjerenstvo za reviziju, te državnog tajnika Ministarstva branitelja Tomislava Ivića, kojem poručuju: "Gospodine Ivić i cijelo bivše i sadašnje Ministarstvo branitelja, više nećemo moliti i preklinjati, ili kako vi kažete prijetiti, nego ćemo našu zajedničku odluku izvršiti u ime svih branitelja koji su poniženi, osramoćeni ili zakinuti na bilo koji način. Odlučili smo izvršiti zajedničko samoubojstvo, sva 28-orica u isto vrijeme i nadamo se da će naš čin poučiti one koje treba da ne gaze i ne ponižavaju one koji su dali sve od sebe za ovu državu i njen narod."

Očajni branitelji poručuju kako su danas još odlučniji nego što su bili 1991., jer ih "vode jad i bijeda", pa dodaju: "91. godine smo bili meso za topove, a 2004. smo ništarije."

Nadamo se da će ministrica branitelja Jadranka Kosor, unatoč predizbornoj kampanji, naći vremena za pružanje pomoći ovim očajnim ljudima.

N.B.

Pročitajte više