3. HRVATSKI ŽRTVOSLOVNI KONGRES OD 18. DO 20. LIPNJA

Treći Kongres Hrvatskog žrtvoslovnog društva (HŽD), na kojem će biti izloženo više od 150 referata o hrvatskim povijesnim i mirnodopskim žrtvama, održat će se od 18. do 20. lipnja u zagrebačkom hotelu Sheratnon, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare organizatora, HŽDa.

Kongres se održava pod visokim pokroviteljstvom potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor, i u suradnji sa Savezom Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Počasna predsjednica kongresa je Vukovarka Kata Šoljić kojoj su tijekom Domovinskog rata ubijena četiri sina, hrvatska branitelja.

Uz povijesne teme, poput stradanja Hrvata u Bleiburgu, Jasenovcu i tijekom srpske agresije u Domovinskom ratu, na Kongresu će se prvi put govoriti i o mirnodopskim žrtvama koje stradavaju u prometu, na radu, športu ili su žrtve nasilja, samoubojstva i zlouporabe opojnih droga, rekao je predsjednik društva Zvonimir Šeparović.

Neke od najavljenih tema su "O kršćanskom pojmu žrtve - izgradnja Crkve hrvatskih mučenika" (mons. Mile Bogović, Gospić); "Hrvatski holokaust" (Ivan John Prcela, Cleveland); "Macelj - ne dopustimo zabetoniranje istine", s projekcijama i zahtjevom Vladi RH o dostojnom obilježavanju genocida u Maceljskoj šumi (Stjepan Brajdić, Damir Borovčak i Tomislav Nurnberger); "Istina o Jasenovcu 1941.-1948." (Vladimir Horvat); "Dr. Milan pl. Šufflay - žrtva velikosrpske politike" (mr. sc. Darko Sagrak); "PTSP - pojave - uzroci - liječenje" (dr. Herman Vukušić); "Psihičke posljedice ratnih stradanja u Hrvatskoj - 10 godina poslije" (prof. dr. Vera Folnegović Šmalc); "Logori u agresiji na Hrvatsku - dokazi o etničkom čišćenju" (pukovnik Ivan Grujić); "Ratno nasljeđe - žrtve u minskom polju" (Oto Jungwirth); "Evidentiranje prikrivenih grobišta u Republici Sloveniji/Grobišta žrtava hrvatske nacionalnost" (doc. dr. Mitja Ferenc, Ljubljana); "Demografski gubitci Slavonije i Baranje u Domovinskom ratu" (dr. Dražen Živić); "Civilne žrtve u sektorima Jug i Sjever pod zaštitom UN-a, prije i poslije Oluje" (dr. Ivan Graovac); "Žrtve u Škabrnji 1991. - iskustvo preživjelog" (don Tomislav Sikirić) .

Po završetku Kongresa, u nedjelju 20. lipnja, bit će položeni vijenci na Mirogoju, a u zagrebačkoj katedrali u 11 sati, za žrtve će biti služena koncelebrirana sveta misa.

(Hina) xmv/sp ysp

Pročitajte više