Psihijatar u Splitu držao 67 pasa i dva vuka. Križao ih je i uzgajao za borbe?

Foto: Prijatelji životinja

Splitska policija jučer je uhitila 64-godišnjeg muškarca za kojeg je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je ostvario obilježja kaznenih djela ubijanja ili mučenja životinja te uništavanja zaštićenih prirodnih vrijednosti, objavila je danas policija.

Obavljenim očevidom veterinarska inspekcija je utvrdila da se na lokaciji u Splitu nalazi ukupno 69 životinja, 61 odrasli pas, šest štenaca i dva vuka, te je u tijeku postupak zbrinjavanja pronađenih životinja i daljnje poduzimanje mjera sukladno zakonskim propisima, objavila je policija.

Foto: PU splitsko-dalmatinska

Policija navodi kako osnovano sumnja da je 64-godišnjak u Splitu ilegalno posjedovao dva vuka, mužjaka i ženku, koji su strogo zaštićena vrsta.

 

Volonterke: Jedva čekamo da progovorimo o uvjetima

Životinje su se nalazile na Putu Orišca u Stobreču, piše Dalmatinski portal i dodaje da je uhićeni splitski psihijatar.

Na mjestu događaja su policija, inspekcija i Komunalno redarstvo grada Splita. Stigli su i članovi udruga za zaštitu životinja iz Splitsko-dalmatinske i susjednih županija koje preuzimaju životinje.

Screenshot: Google Street View

Iza zida koji skriva uvjete u kojima je 64-godišnjak držao pse i vukove odjekuje lavež onih za koje još nije osiguran privremeni smještaj.

"Ne smijemo vam ništa govoriti. Jedva čekamo kad ćemo moći progovoriti o zatečenim uvjetima", u prolazu su reporterima Dalmatinskog portala komentirale dvije članice udruge koje će preuzeti brigu o šest štenaca.

Vukove pario sa psima?

Psihijatra je jučer privela splitska policija. Prijavila ga je zbog ubijanja ili mučenja životinja i uništavanja zaštićenih prirodnih vrijednosti. Tijekom dana ispitan je u Državnom odvjetništvu, čeka se odluka o eventualnom pritvoru. 

Sumnja se da je vukove držao radi parenja sa psima kako bi se pojačale njihove borbene sposobnosti. Psi su bili na kratkom lancu, vukovi u kavezima.

Prijatelji životinja: Šokantno je da dosad nitko nije reagirao

„Prema dobivenim fotografijama, videu i dojavama građana, riječ je o uzgoju pasa za sudjelovanje u borbama. Prevladavaju psi u tipu snažnih pasmina staford i bul, koje se koriste za borbe. Uočena je i u strašnom stanju ženka kangala koja si grize nogu, bez veterinarske skrbi, a dio pasa jako je uplašen.

Prostor u kojemu se nalaze u samom središtu grada ograđen je visokim zidom koji onemogućava prolaznicima pogled na površinu zaraslu u raslinje s improviziranim kućicama. Psi su vezani svaki za svoj kratki lanac te su prisiljeni ležati na zemlji, betonu ili kamenju. Jasno je da se ovi psi ne drže kao kućni ljubimci, već je riječ o tipičnoj slici uzgoja za borbe. Šokantno je da dosad nitko nije reagirao", kažu iz Prijatelja životinja.

„Pojedinac koji ima više od 60 pasa, a nema registrirani uzgoj ni osnovano sklonište za životinje, pri čemu velik broj pasa nije označen mikročipom, nijedan nije nikada pušten s lanca s obzirom na to da ih građani Splita nisu viđali u šetnji gradom, krši niz odredaba Zakona o zaštiti životinja, Pravilnika o opasnim psima i drugih podzakonskih akata", kažu iz udruge.

Za sve koji su uključeni u uzgoj i organiziranje borbi pasa traže maksimalnu zatvorsku kaznu, trajno oduzimanje svih životinja i zabranu držanja i nabavljanja nove životinje. Izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, koje stupaju na snagu za nekoliko dana, za kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja iz koristoljublja propisana je kazna zatvora do tri godine i oduzimanje životinja.

Počinitelju se može izreći i sigurnosna mjera zabrane držanja i nabavljanja životinja u trajanju od jedne do pet godina, odnosno od jedne do pet godina dulje od izrečene kazne zatvora.

Pročitajte više