9. splitski filmski festival od subote, 26. lipnja

U subotu, 26. lipnja, u Splitu počinje 9. "Split Film Festival", poznatiji kao "Međunarodni festival novog filma i novih medija", na kojemu će se u konkurenciji i izvan nje prikazati 40ak dugometražnih, 20ak kratkometražnih i isto toliko radova u kategoriji novih medija, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Do 2. srpnja, kada festival završava dodjelom nagrada, s najnovijim ostvarenjima avangardne filmske umjetnosti publika će se moći upoznati na velikim platnima kina Karaman, kinoteke Zlatna vrata, Multimedijalnoga kulturnog centra i Galerije umjetnina.

Direktor toga festivala Branko Karabatić rekao je kako su, unatoč brojnim poteškoćama prouzročenima novčanom situacijom, na splitsku filmsku smotru uspjeli dovesti velik broj značajnih filmskih ostvarenja koja će zaintrigirati publiku, iako je manji dio najavljivanih filmova, zbog nesporazuma s distributerima i producentima, te zbog previsoke cijene, u završnici morao "otpasti". Još je upitno i kada će biti prikazan film Jeana Luca Godarda "Naša glazba", koji bi se u cjelovečernjoj konkurenciji splitskog festivala trebao prikazati prvi put nakon Cannesa.

Sigurno je da će na početku festivala biti prikazani filmovi ruskog filmaša Aleksandra Soukrova, a u programu filmova o bluesu radovi Clinta Eastwooda, Wima Wendersa i Martina Scorcesea. U posebnim programima "Slika" i "Forum" bit će predstavljeni filmovi "Dogville Confession" Saifa Sanija i "Persona non grata" Olivera Stonea o ratu na Bliskom istoku.

Dugometražni filmovi koji će se prikazivati u večernjim terminima bit će i podnaslovljeni, čime se želi udovoljiti zahtjevima publike, no sve to poskupljuje cijeli festival, kaže Karabatić, koji sve više postaje pravi "biznis", zbog čega je sve teže do filmova dolaziti predstavljajući se neprofitnom ustanovom. U budućnosti bi, poručio je, festival trebalo profesionalizirati želi li se zadržati njegova dosadašnja kvaliteta, što je nemoguće u uvjetima kada se još ne zna koliko će se novca dobiti od države.

Festival će posebnu pozornost posvetiti hrvatskom filmu, pa će se na rasporedu naći šest uradaka Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" i splitske Likovne akademije.

Namjera je festivala predstaviti neke pokrete i težnje u suvremenom filmu i medijima, što znači da pokušava odgovoriti na pitanja kamo ide film u usporedbi s interaktivnim medijima i digitalnim uradcima, istaknuo je Karabatić.

Posebna nagrada za prinos razvoju umjetnosti pokretnih slika posmrtno će biti dodijeljena jednom od najvećih svjetskih avangardnih filmaša, autoru više od 380 filmova i profesoru filmskih studija Sveučilišta Colorado Stanu Brakehageu.

(Hina) xdstr ydd

Pročitajte više