A kad će Jaca na vratanca?

AKO SE sudi šefu izbornih stožera HDZ-a zbog korištenja crnih fondova, zašto se ne sudi i onima čije je kampanje vodio?

Ratko Maček bio je direktor predsjedničke kampanje iz 2004. godine koja je obuhvaćena optužnicom za Fimi mediju. Ali na optuženičkoj klupi Županijskog suda svejedno nema Jadranke Kosor koja se navodno koristila crnim fondovima i potpisala financijsko izvješće koje je po svemu sudeći bilo lažno.

Kandidat odgovara za troškove

To pitanje pokrenuo je odvjetnik Anto Nobilo još u rujnu prošle godine. "Prema Zakonu o financiranju političkih stranaka koji je u to vrijeme bio na snazi", tumačio je Nobilo, "predsjednički kandidat je osoba koja mora potpisivati izvješća o troškovima koja se dostavljaju Državnom izbornom povjerenstvu, dakle mora odgovarati i za njihovu istinitost".

Tu bi sve trebalo biti jasno.

Uzela milijun kuna iz proračuna

Kosor je u kampanji trošila novac sumnjiva podrijetla, te zatim kao odgovorna osoba predala financijsko izvješće o troškovima kampanje koji nisu bili istiniti. A njezine tvrdnje kako je HDZ vodio brigu o financiranju kampanje, a ne ona, padaju u vodu samom činjenicom da je nakon izbora, na temelju izbornih rezultata, osobno dobila milijun kuna iz državnog proračuna.

Pa zašto onda Jadranka Kosor nije na sudu?

Prema iskazu Branke Pavošević, bivše računovotkinje HDZ-a, na predsjedničku kampanju iz 2004. godine otišlo je gotovo 13 milijuna kuna, dvostruko više od prijavljenog iznosa troškova koji je potpisala Kosor. Ta izjava bazira se na ciframa s uplatnica koje je Pavošević zakopala, a potom iskopala iz svoga vrta.

A Kosor je tada, na opće veselje, prijavila manje troškove kampanje od Stipe Mesića.

Pitajte Mačeka

Predvidivo, Kosor se brani da nije ništa znala. Na sva pitanja o financiranju kampanje odgovarala je s "Pitajte Mačeka". Zato je sada Maček završio na sudu, a ona na još jednim predsjedničkim izborima, ovoga puta onim u HDZ-u.

Je li doista moguće da se netko još može izvući od optužnice s jednim običnim "nisam-imala-pojma" objašnjenjem? Kod Mladena Bajića očito je sve moguće.

Kao što je HDZ crne fondove koristio za blindirane limuzine, plaćanje pjevača, financiranje kampanja, kupovanje glasova, a samim time i ostanak na vlasti, tako je i Kosor s onih famoznih 13 milijuna kuna u svojoj kampanji financirala sve: od predizbornih plakata i spotova, do svoje prilično skupe odjeće.

HDZ je optužen, ona nije.

Bajić i politički mrtvaci

Doduše, za Mladena Bajića to nije neobično. Notorno je da on hvata samo političke mrtvace, one koji izgube vlast, poziciju ili stranačko zaleđe, a u ovom trenutku Kosor je još uvijek predsjednica HDZ-a. Tko zna što će s njom biti sutra.

Tim više što se na suđenju za Fimi mediju čuju i druge činjenice koje bi Jadranku Kosor mogle dovesti na sud.

Novac u sefu, glava u torbi

Ne samo ono priznanje Mladena Barišića da se iz crnog fonda dvaput godišnje kupovala odjeća za ženske dužnosnice stranke, već i tvrdnje kako je Kosor prilikom preuzimanja stranke i Vlade od Ive Sanadera doznala da se dvije trećine potreba financira iz crnih fondova, kao i da je Barišiću naložila da torbu s novcem iz Carine donese u Središnjicu HDZ-a.

Ono što je s tim novcem kasnije učinila otvara prostor za nove sumnje. Punih devet mjeseci novac je stajao u stranačkom sefu i, prema nekim tvrdnjama, HDZ ga je pokušao položiti na bankovni račun. Tek kad je to propalo, Kosor ga je predala Mladenu Bajiću.

Sve je znala

Nije to učinila odmah, nije ni prije toga naložila Barišiću da torbu odnese u policiju, nije Uskoku iznijela saznanja koja je o crnim fondovima dobila od Sanadera.

Nije čak govorila ni da ništa ne zna.

Još gore, Branka Pavošević je posvjedočila da joj je glavni tajnik stranke Branko Bačić naložio da bilježnicu o crnim isplatama donese u stranku, navodno s namjerom da je tamo unište. A Bačić, kakav već jest, sigurno to nije učinio na svoju ruku i bez znanja predsjednice Kosor.

Pa kako to da Jaca još nije došla na vratanca?

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više