Airbus: Do 2032. tržište će trebati 32.000 aviona, zbog snažnog rasta zračnog prijevoza

Foto: Airbus 

EUROPSKI proizvođač zrakoplova Airbus predviđa da će svijetu u sljedećih 20 godina biti potrebno više od 29.000 novih komercijalnih zrakoplova, zbog povećanja volumena prometa, kao i zbog zamjene starijih modela, stoji u Airbusovoj analizi nazvanoj "Global Market Forecast

U prognozi za sljedećih 20 godina, Airbus ocjenjuje da će na zračni promet do 2032. najviše utjecati letovi koji pokrivaju tržišta u usponu, kao što su Brazil, Kina i Indija.
 
Airbus i njegovi konkurenti, prije svega američki Boeing, morat će proizvesti tisuće aviona, od kojih će većina biti putnički, sa dva reda sjedala.
 
"Kako zračni promet postaje sve rasprostranjeniji i pristupačniji, u svim dijelovima svijeta, buduća putovanja će prije svega obilježiti letovi ka tržištima u usponu i iz njih. Obujam prometa će rasti za 4,7 posto godišnje, pa će biti potrebno više od 29.200 novih putničkih i teretnih zrakoplova ", navodi Airbus.
 
Tvrtka dodaje da će gotovo svi novi avioni, njih oko 28.350, biti putnički. Airbus vjeruje da će do 2032, azijsko-pacifička regija preuzeti primat u svjetskom zračnom prometu od Europe i Sjeverne Amerike.
 
"Atraktivnost putovanja avionom znači da će do 2032. broj putnika biti više nego udvostručen s današnjih 2,9 na 6,7 milijardi, što jasno govori o ulozi zračnog prometa u rastu ekonomije", zaključuju u Airbusu.
 

Pročitajte više