Akcija za bolju Hrvatsku o utjecaju MPO-u: Bojimo se trgovine nerođenom djecom

Odbor za obitelj, odgoj i obrazovanje Akcije za bolju Hrvatsku (ABH) priopćenjem je iskazao svoj stav vezan uz kontroverzni Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, za kojeg tvrde da će otvoriti vrata mnogim manipulacijama koje smatraju nedopustivima i štetnima za obitelj i društvo u cjelini. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Uzimajući u obzir Konvenciju o pravima djeteta, Konvenciju o ljudskim pravima i biomedicini, Kodeks medicinske etike, Obiteljski zakon Republike Hrvatske, Zakon o suzbijanju diskriminacije, Europsku povelju o ljudskim pravima i Ustav Republike Hrvatske, a vodeći računa da život počinje začećem, protivimo se donesenom Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Mišljenja smo da takav zakon, kojim se zadire u obitelj kao temelj svakog društva ne bi trebalo donositi jednostrano, bez šire društvene rasprave i uvažavanja struke. U obliku u kojemu je donesen i način na koji je izglasan daje nam za pravo da posumnjamo kako se ovdje ne radi o brizi za opće dobro nego se naprotiv, pogoduje financijskim interesima farmaceutskih tvrtki, zdravstvenih ustanova i u taj proces uključenih zdravstvenih djelatnika.

Nedopustivo je ponašanje vladajuće koalicije koja braneći sporni zakon manipulira ljudskim sudbinama, u prvom redu neplodnih bračnih parova, iskorištavajući njihove najdublje emocije potaknute željom i potrebom za djetetom i stvaranjem obitelji. Ističući kako žele omogućiti rađanje što više djece a time i povećanje nataliteta, licemjerno prešućuju činjenicu kako s druge strane odobravaju pobačaj.


Isto tako prešućuje se činjenica da ovaj zakon samo u jednom dijelu pomaže neplodnim bračnim parovima da dobiju željeno potomstvo, a u većoj mjeri pogoduje nizu manipulacija za koje smatramo da su nedopustive i štetne, kako po obitelj tako i po društvo u cijelosti.


Ovim zakonom omogućuje se rađanje djece istospolnim parovima, čime im se omogućuje stvaranje obitelji, bez da je provedeno ozbiljnije istraživanje o tome kakav utjecaj po psihološki razvoj djece ima odrastanje i odgoj u takvim obiteljima. Dodatni problem u ovom slučaju je diskriminacija muškarca kojemu je uskraćeno pravo na očinstvo i pretvara ga se samo u pojam sjemene tekućine. Isto tako ne vodi se briga o tome što će se dogoditi tijekom odrastanja djeteta u slučaju težih oboljenja ili poremećaja kad je potrebna pomoć oca ili bliskih rođaka u liječenju bolesti utemeljena na DNK kompatibilnosti.


Prešućena je još jedna zastrašujuća činjenica, a to je da se ovim zakonom omogućuje nekontrolirano doniranje jajnih stanica i sjemene tekućine, a zakonom nije obuhvaćeno sankcioniranje mogućih i očekivanih zloporaba. Poznajući ljudsku pohlepu s jedne strane i očajničku želju doći do cilja s druge, s pravom se pribojavamo trgovine nerođenom djecom koja će stvoriti dodatne probleme u ionako moralno uništenom društvu kao što je naše.


Ukoliko na vrijeme ne spriječimo ovakve sulude zamisli, u budućnosti ćemo imati djecu koja neće znati tko su im pravi roditelji, a time ni tko su im braća i sestre kao ni bliži rođaci. Na ovako malom prostoru kao što je Hrvatska i s tako malim brojem stanovnika, prijeti nam realna opasnost od nesvjesnog incesta koji će za sobom povući niz problema, od rađanja fizički degenerirane djece do teških duševnih bolesnika. Moralnu i etičku katastrofu koja je na pomolu ne treba posebno naglašavati, osim ponoviti da se radi o gruboj i beskrupuloznoj igri ljudskim sudbinama.

Nitko od nas ne želi niti ima prava uskratiti mogućnost neplodnim bračnim parovima rađanje djece i stvaranje obitelji, no to nikome ne daje pravo proizvoditi ljudske embrije kao u tvornici, pa ih nakon toga odbaciti kao industrijski otpad. Pred misterijem života znanost nema sve odgovore i upravo zato ne može niti eksperimentirati s onim što nije provjereno i čije su posljedice nesagledive - zamrzavanje i zaustavljanje prirodnog razvoja začetih ljudskih bića. Kako ljudski život počinje začećem, svaki taj začeti život ima pravo na rođenje.


Ovim zakonom želi se umanjiti vjerodostojnost svih do sada dokazanih učinkovitih, prirodnih i etički prihvatljivih metoda liječenja neplodnosti, kojim su liječnici uspješno liječili neplodnost žena, a sada se odbacuju u ime profita i osobne komocije. Neprihvatljivi su argumenti kako je potrebno ubiti desetero nerođene djece kako bismo rodili jedno iz
razloga jer je to jeftinije. Stava smo da se novac potreban za dosadašnje metode može naći uz malo dobre volje na mjestima gdje se obijesno i nekontrolirano troši. Ulaganje u novi život
vrjednije je od novog voznog parka Vlade i ostalih privilegija za koje se grčevito zalažu na uštrb hrvatskog naroda.

Bolan i mukotrpan proces kojemu je žena izložena u dosadašnjim metodama umjetne oplodnje razumljiv je argument, no ne i prihvatljiv ako znamo da je donošenje djeteta na svijet mukotrpan svakoj ženi bez izuzetka, a majčinstvo samo po sebi bolna ali najljepša uloga.

Za kraj ne treba zaboraviti ni činjenicu da se ovim zakonom narušava dostojanstvo liječnika koji bi zbog provođenja takvog zakona kršili Hipokratovu zakletvu kao i Kodeks medicinske etike i deontologije Hrvatskoga liječničkog zbora. Zakonom nije predviđeno sprječavanje mogućih zloporaba u liječničkoj praksi, predviđene su samo novčane kazne, a ne, npr. oduzimanje licence za rad svakom tko prekrši odredbe zakona.

Pozivamo stoga Vladu Republike Hrvatske, saborske zastupnike, sve odgovorne društveno političke djelatnike kao i struku u cijelosti neka o donesenom Zakonu povedu širu raspravu i poradi važnosti svega navedenog u drugi plan stave dnevnopolitičke interese a u prvom redu interes hrvatskog naroda.

Pročitajte više