Aktivisti se lancima vezali za ugljen: "Plomin je dobio dozvolu pod pritiskom Radimira Čačića"

AKTIVISTI Zelene akcije danas su se točno u podne pred Ministarstvom zaštite okoliša i prirode lancima zavezali za veliki komad ugljena čime su željeli poslati poruku da će Hrvatska u slučaju gradnje Termoelektrane "Plomin C" biti energetski ovisna i vezana za uvozni ugljen.

Iz Zelene akcije od ministra Mihaela Zmajlovića traže da odbaci Studiju utjecaja na okoliš za "Plomin C", jer je ona prihvaćena pod pritiskom potpredsjednika Vlade Radimira Čačića. "Prošli tjedan je Povjerenstvo MZOIP-a većinom glasova dalo pozitivno mišljenje o projektu pod, uvjereni smo, neprihvatljivim pritiskom prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića koji je nekoliko dana ranije prejudicirao odluku javno izjavivši da 'ide taj Plomin', unatoč vidljivim nedostacima Studije utjecaja na okoliš", poručuju iz Zelene akcije.

"Štetan i nelegalan projekt"

Od ministra Zmajlovića traže da ne postupi po tom iznuđenom mišljenju Povjerenstva, već da ga zanemari i odbaci "štetan i nelegalan projekt". "Ukoliko MZOIP izda Rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš, bit ćemo prisiljeni pokrenuti upravni spor zbog evidentne neusklađenosti zahvata s postojećom prostornoplanskom dokumentacijom", prijete iz Zelene akcije.

Objašnjavaju da prostorni plan Istarske županije propisuje da treći blok TE Plomin mora koristiti plin kao energent te da maksimalna snaga može biti 125 MW. "Nasuprot tome, Studija koju je naručio HEP, a izradio Ekonerg, predviđa gradnju TE na uvozni ugljen, i to snage čak 500 MW", pišu iz Zelene akcije te dodaju da se i u Programu prostornog uređenja Hrvatske navodi da se do 2015. godine neće "graditi niti istraživati, odnosno ispitivati mogućnost izgradnje termoenergetskih objekata na ugljen kao i nuklearnih energana".

Na potezu je Zmajlović


"Zbog promjena cijene ugljena na globalnom tržištu, nije izgledno da će tijekom cijelog predviđenog radnog vijeka elektrane biti dostupan dovoljno kvalitetan ugljen po prihvatljivoj cijeni. Osim toga, dokument Europske komisije 'Roadmap for moving to a competitive low carbon economy in 2050', predviđa smanjenje emisija CO2 za 80 – 95 posto na razini EU do 2050. godine te potpunu dekarbonizaciju energetskog sektora. Shodno tome, u 2050. godini bi udio ukupnih emisija za Hrvatsku samo iz Termoelektrane Plomin C bio između 40 posto pa sve do preko 100 posto veći od dozvoljenih emisija. Ukoliko Hrvatska izgradi termoelektranu na ugljen morat ćemo plaćati ili penale zbog neispunjenih ciljeva za smanjenje emisija ili ćemo morati ranije zatvoriti termoelektranu, što bi uzrokovalo velike financijske gubitke", upozoravaju iz Zelene akcije.

Predstavnici Zelene akcije su nakon performansa bili na sastanku sa ministrom Zmajlovićem na kojem su ga upoznali sa svim iznesenim argumentima protiv izgradnje "Plomina C" na ugljen. Na potezu je ministar koji treba prihvatiti te argumente ili se složiti sa potpredsjednikom Vlade Čačićem koji je nedavno najavio da "ide taj Plomin".

Ministar tvrdi da Povjerenstvo nije odlučivalo pod pritiskom

Ministar je nakon sastanka kazao kako Povjerenstvo nije odlučivalo pod pritiskom, već da je nametnulo dodatne mjere zaštite okoliša koji obuhvaćaju najviše standarde zaštite okoliša tijekom izgradnje i nakon puštanja u pogon bloka C.

Ministar je pojasnio da mjere obuhvaćaju viši dimnjak od planiranog, veći broj postaja za mjerenje kakvoće zraka, te kontinuirano mjerenje promjene temperature mora, ali i dodao da se još čeka mišljenje Slovenije o prihvatljivosti zahvata na okoliš prema Konvenciji o prekograničnom utjecaju zahvata na okoliš, nakon čega će odlučiti o izdavanju rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša.

Pročitajte više