Američki meteorolozi propitkuju svoju moć

Foto: Shutterstock

NA KRAJU, New York nije paralizirala mećava, već vremenska prognoza, zaključuje u srijedu Reuters dok stanovnici grada nevoljko uklanjaju zaštite s automobila i ostale prepreke koje su sami postavili nakon zastrašujućih upozorenja.

Meteorolozi pak propitkuju snagu svojih riječi koje su bile dovoljne da paraliziraju grad i naprave priličnu ekonomsku štetu.

"PARALIZIRAJUĆA I POTENCIJALNO POVIJESNA MEĆAVA ĆE UDARITI NA PODRUČJE", javljala je tijekom vikenda Nacionalna služba za vrijeme (NWS) isporučivši raznobojne karte s upozorenjima da New York očekuje rekordnih 91 centimetar snijega.

Upozorenje je bilo dovoljno da gradonačelnika Billa de Blasia i guvernera Andrewa Cuoma natjera na usvajanje ekstremnih mjera, za promet su zatvorene sve gradske ulice i podzemna željeznica.

U razgovoru za Reuters, Tom Niziol, stručnjak za zimsko vrijeme Weather Channela, kaže da su ga događaji u New Yorku podsjetili na riječi koje mu je profesor u meteorološkoj školi rekao prije mnogo desetljeća.

"Mladi Tome, moraš me poslušati, jer ja mogu biti najmoćniji čovjek u gradu, s potezom pera ja mogu zatvoriti čitavo mjesto!," prisjeća se Niziol koji je zaslužio pažnju javnosti zbog prognoze koja je snažno odudarala od službene. Tom se nije složio s predviđanjima NWS-a, već je prepolovio prognoziranu količinu snijega rekavši da svi meteorolozi koristi iste podatke i međunarodne računalne modele i da mu nije jasno što rade kolege.

Štoviše, Niziol je u ponedjeljak, samo nekoliko sati prije nego što je Cuomo najavio prvo zatvaranje podzemne željeznice u povijesti New Yorka, dodatno umanjio svoju procjenu i predvidio između 20 i 30 centimetara snijega.

S druge strane, NWS koji ima svu težinu federalne agencije čiji službenici direktno savjetuju civilne  vlasti, nije odustao od svoje grozne prognoze.

Potraga za meteorologom koji je "izazvao paralizu"

Događaji su na kraju pokazali da je Niziolova umjerenost bilo dovoljno blizu zabilježenim padalinama, dok se NWS u utorak i srijedu našao u defanzivi ističući da su se njihova predviđanja obistinila u pojedinim dijelovima Long Islanda, New York Cityja i Massachusettsa.

Direktor NWS-a Louis Uccellini kaže da pokušava "ući u trag" autoru riječi "paralizirajuća" i "potencijalno povijesna" koje su ponavljali civilni službenici dok su proglašavali izvanredna stanja.

"Individualni uredi NWS-a su odgovorni za ono što objavljuju," rekao je.  

Gradska uprava u srijedu nastavlja citirati izvješća NWS-a kako bi opravdala svoje poteze, no odbija reći koje su meteorologe preferirali prilikom donošenja odluka. Ured gradonačelnika i glavni ured meteorologa u New Yorku nisu odgovorili na upit Reutersa.


John Davitt, poznato "meteorološko lice" i glavni prognozer lokalne televizije NY1 kaže da gradske vlasti nisu obraćale puno pažnje na njegovo predviđanje o količini snijega od 30 do 35 centimetara.

Meteorolog je svojim producentima u ponedjeljak poslao email u kojem ih savjetuje da prognozu dodatno umanje za desetak centimetara, no taj je poziv povukao uvidjevši da proturječi velikoj većini kolega.

Na pitanje Reutersa kako bi ocijenio predviđanja NWS-a, Davitt je odgovorio: "Svi mi imamo loš dan, ali nešto zacijelo nije u redu kad prognozu promašiš za 66 centimetara".

Pročitajte više