Anoreksija - mentalna bolest s najvećom smrtnošću među adolescenticama

Foto: Ilustracija

POVODOM Svjetskog tjedna skretanja pažnje na poremećaje u prehrani, održan je stručni skup na kojem su predstavljene metode koje pomažu oboljelima od anoreksije, bulimije ili kompulzivnog prejedanja.


"Ove godine su geštalti transakcijska, a prošle godine su bili psiho-dinamski i kognitivno-bihevioralno pristup. To za možda širu javnost i zajednicu nije nešto posebno atraktivno, međutim, za nas je to jako važno zato što čak i među stručnjacima postoji određeni strah od rada s oboljelima, recimo, od anoreksije i bulimije, oni su na glasu kao teški pacijenti", ispričala je Jelena Balabanić Mavrović iz Centra za poremećaje hranjenja BEA.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od poremećaja hranjenja boluje između 35.000 do 45.000 osoba. Većinom je riječ o ženama, adolescenticama. "One su najviše obuhvaćene tom bolesti i znamo da recimo, neliječena anoreksija ima najveću smrtnost među mentalnim oboljenjima kod adolescentica. Ako se anoreksija, bulimija i kompulzivno prejedanje ne liječe, oni zaista mogu biti fatalni".

"Poremećaji hranjenja zapravo uzimaju sve više maha, a odgovornost za to u velikoj mjeri imaju i mediji"


Ova porazna statistika "brecnula" je i Ured za zdravstvo Grada Zagreba, koji prema riječima pročelnice Mirne Šitum, podupire sve aktivnosti vezane uz edukaciju o ovom gorućem problemu. "Grad Zagreb je ove godine uložio značajna sredstva, i ulagat će i ubuduće, ove godine oko 100.000 kuna za program edukacije po srednjim školama. Moram priznati u programu koji je jako pohvaljen od Agencije za obrazovanje i odgoj, koji daje svoje rezultate na terenu i do sada je tu edukaciju prošlo oko tisuću djevojčica".

Voditeljica Službe za javno zdravstvo Zavoda "Andrija Štampar", Danijela Štimac upozorava kako javnost u Hrvatskoj još uvijek ne zna dovoljno o problemima koje sa sobom nosi poremećaj hranjenja. "Poremećaji hranjenja zapravo uzimaju sve više maha, a odgovornost za to u velikoj mjeri imaju i mediji. Važno je da nam i mediji budu partner u ovom projektu, odnosno, u našem zajedničkom nastojanju da riješimo ove probleme".

A jedan od načina senzibiliziranja javnosti je i brošura "Poremećaji hranjenja", koja je namijenjena prvenstveno adolescentima, ali i njihovim roditeljima, učiteljima te djelatnicima u sustavu obrazovanja i zdravstva. Ista sadrži sve informacije o bolestima vezanim uz prehranu, dijagnostičke kriterije kao i podatke o mogućnostima liječenja i institucijama u kojima se to može provoditi. Brošura je ispričana kroz priče triju djevojaka, svaka ima jedan od tri navedena poremećaja u prehrani. Na javnosti je da takve djevojke prepoznaju u svojoj blizini i pomognu im. Jer bez te pomoći, posljedice mogu biti fatalne.

Pročitajte više