Australija i Kina nakon deset godina uredile slobodnu trgovinu, Abbott: Milijarde za gospodarstvo

Foto: FAH

AUSTRALIJA i Kina su u ponedjeljak nakon deset godina pregovaranja postigle dogovor o sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi Canberri trebao otvoriti nova tržišta i smanjiti njezinu ovisnost o rudarskom sektoru.

Po uvjetima tog dogovora, 93 posto australskog izvoza u Kinu bit će tijekom četverogodišnjeg prijelaznog razdoblja postupno izuzeto od plaćanja carine, rekao je australski premijer Tony Abbott.

Abbott: Dugo očekivani put prema prosperitetu

Taj će dogovor "donijeti milijarde gospodarstvu, otvoriti radna mjesta i podići životni standard", rekao je. "Australske tvrtke će imati neviđen pristup drugom svjetskom gospodarstvu".

Za Australiju je prošlo zlatno doba u rudarstvu i sada je u potrazi za novim sredstvima rasta. Usporavanje kineske ekonomije, najvećeg uvoznika ugljena u svijetu, i pad cijena sirovina koče njezino gospodarstvo. Australija, drugi svjetski izvoznik ugljena, dosad je bila pošteđena svjetske financijske krize iz 2008. zahvaljujući rudarskom sektoru.

Kina je najveći trgovinski partner Australije i njihova razmjena premašuje 150 milijarda australskih dolara (104 milijarde eura).

Pročitajte više