Avberšek o modelu "in house": Mi i građani tražimo "in referendum"

Screenshot: HRT

U SJENI predstojeće provjere potpisa za referendum protiv outsourcinga, Vlada se domislila nove reorganizacije pomoćnih poslova u javnom sektoru. Nakon spin off-a i outsourcinga, sada razmatra 'in house' model.

Odluku o novom modelu, također engleskog naziva, Vlada bi mogla donijeti već na sjednici u četvrtak.

Bude li usvojen, 'in house' model zabranit će nova zapošljavanja na pomoćnim poslovima, a uštede temeljiti na prirodnom odljevu zaposlenih. Odlaskom u mirovinu primjerice jedne spremačice ili kuharice njezine će obaveze preuzeti ostale. Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić o novom modelu zaključuje.

Model "najmanje bolan" za djelatnike

"Mislim da je ovo jedan model koji je možda najmanje bolan, da ćemo dobiti i otvaranje malo za tržište prostor. A s druge strane najmanje bolan za djelatnike, jer se u principu nikome ne mijenja ništa. Osim onog dijela koji će tako prirodnim odljevom otići u mirovinu", pojasnila je Opačić.

Potpredsjednik Branko Grčić danas također ponavlja da Vlada nije odustala od reformi, iako javnost može imati takav dojam, jer je riječ o novom modelu. Za sindikate stvar je jasna. Spomenka Avberšek, šeficu Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, kaže, za pregovore i dogovore je bilo vremena. Sada je referendum jedini odgovor vladajućima.

"Jedino što tražim sa svojim kolegama, a traže i ovi građani, jer sad njih trebaju pitati, da bez obzira što oni sada nude - je li to spin off, outsourcing ili in house, mi tražimo samo jedno. Da po zakonskoj proceduri, sada ću se našaliti, tražimo da ide u 'in referendum", ironično je poručila Avberšek.

Stipić: Pospremanje "u kući" treba jedino Vlada


"Najkasnije do kraja godine bio bi razuman rok za referendum protiv outsourcinga. Sve ostalo dezavuiralo bi volju građana", poručio je vladajućima čelnik školskog sindikata Preporod Željko Stipić.

Stipić se za MS osvrnuo na odustajanje od spin offa i outsourcinga, koje bi trebao zamijeniti "in house" model reorganizacije pomoćnih poslova u javnom sektoru.

"Naprosto je teško besmislene stvari smisleno komentirati. Riječ je, dakle, o rješenju koje je, s jedne strane, jednako jezično nakaradno kao i ona dva prethodna. Također, ono je i smisleno potpuno zakašnjelo, jer bilo kakvi razgovori o tome su imali nekakvog smisla u travnju. Dakle, prije nego se započelo s prikupljanjem naših potpisa", ističe Stipić.

Sindikati nakon skupljenih 612 tisuća potpisa građana od Vlade sada očekuju da se što prije pregledaju potpisi, raspiše referendum, te do ishoda istog ne poduzimaju nikakvi koraci, dodaje Stipić.

Najnoviji model "u kući" smatra "puzajućim outsourcingom", jer bi, upozorava, privatni sektor na mala vrata s vremenom ušao u javni i državni sektor.

"A što se tiče pospremanja "u kući", da budem malo i zločest, jedina kućna adresa u državnom sektoru kojoj je stvarno potrebno i temeljito pospremanje i preuređenje, je ona na Markovom trgu broj 2", poručio je Banskim dvorima šef Preporoda.

Pročitajte više