Balvan-afera u Banskim dvorima

Foto: Ronald Goršić/Cropix

KAKO BI to izgledalo da Vlada u prvoj godini ostane bez još jednog ministra?

Upravo zato je premijer Zoran Milanović učinio sve da umanji i relativizira aferu s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom.

Na sjednici Vlade govorio je o "propustu", pa čak i o "sitnici", kategorički ustvrdio kako se tu "nije radilo o sukobu interesa", apelirao na ministre da "paze da ih ne ulove" oni koji "ne vide trn u svom oku, a vide balvan-revoluciju u tuđem".

Za ovu Vladu to sigurno nije revolucija, ali je zato još jedna balvan-afera koja se zabila ravno u Banske dvore.

Još jedan je previše

Međutim, nakon smjene Mirele Holy, tjeranja Zlatka Komadine, utamničenja Radimira Čačića, nakon otkrića da ministar policije živi u stanu osobe pod istragom, a ministrica kulture se koprca u medijskom porezu, te uslijed zaoštravanja odnosa u Istru koji prijeti i odlaskom IDS-a iz vladajuće koalicije, premijer Milanović ne može si dopustiti da ostane bez još jednog člana Vlade.

Bez obzira što je afera s Jakovinom problematična na više razina.

Osim što nije po zakonu o spriječavanju sukoba interesa još kao načelnik općine Bukovlje prebacio tvrtku na treću osobu, otkrilo se da nije podmirio svoje dugove, između ostalog i javnom poduzeću, pa ipak ministrova tvrtka nije blokirana. Za razliku od tvrtki običnih građana i nestranačkih poduzetnika.

Ministrove laži

Kao da to nije bilo dovoljno, Jakovina je još izjavio kako je tvrtku prepustio odvjetničkom uredu čim je stupio na ministarsku funkciju (iako je to bio dužan učiniti i kao načelnik općine), premda je iz sudskog registra vidljivo da je on još uvijek jedini osnivač i jedina osoba ovlaštena za zastupanje tvrtke.

I ono najgore, premijer je stao u njegovu zaštitu, ne obazirući se na sve dokaze i kritike, svjestan kako bi eventualna smjena Jakovine možda predstavljala zadnji čavao u lijesu njegove Vlade.

Jakovinin grijeh veći je od grijeha Mirele Holy, ali njegova letvica tolerancije očito je puno viša.

Kolektivni grijeh

Holy nije kršila zakon, niti je lagala, njezin je grijeh bio ograničen na sferu etike i morala. Jakovina ne samo da je lagao i očito uživao političke privilegije, nego je zagazio duboko u sferu kršenja zakona.

Međutim, nakon premijerovih izjava na sjednici Vlade, olakog odbacivanja njegove zakonske odgovornosti i umanjivanja krivnje, to se više ne može nazvati samo ministrovim grijehom. To je premijerovim dekretom preinačeno u grijeh čitave Vlade.

Stoga, ako bi sada kojim slučajem otišao Jakovina, morala bi za njim otići i čitava Vlada. Ali to se u dogledno vrijeme neće dogoditi.

Umjesto toga, otišlo je samo još malo vjerodostojnosti ove vlasti. Sudeći po rezultatima prve godišnje inventure, teško da je ostalo nešto u zalihama za sljedeće tri godine.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje 

Pročitajte više