Ban Ki-moon osudio bombardiranje Mariupolja: Udvostručite napore za postizanje mira

Foto: FAH

GLAVNI tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je u nedjelju bombardiranje Mariupolja na jugoistoku Ukrajine te provokativne izjave proruskih separatista.

Po njegovu glasnogovorniku, Ban je "snažno osudio napade raketama na grad Mariupolj u kojem je bilo više desetaka civilnih žrtava".

Projektili su, kako se čini, "ispaljivani nasumce po civilnim područjima što predstavlja kršenje međunarodnog humanitarnog prava", kaže se u priopćenju.

Ban je također osudio činjenicu da su vođe separatista u subotu jednostrano prekršili primirje a posebno njihove "provokativne izjave u kojima govore o daljnjem prisvajanju teritorija".

Ban traži da se odmah "udvostruče napori kako bi se reaktivirali sporazumi iz Minska" zaključeni u rujnu, te isto tako da se hitno ponovno uspostave "mir, teritorijalni integritet i stabilnost Ukrajine".

Vođa samoproglašene Narodne Republike Doneck Aleksandar Zaharčenko objavio je u subotu kako su proruske snage krenule u veliku ofenzivu na strateški važan lučki grad Mariupolj koji je u rukama ukrajinskih snaga, potvrđujući odgovornost za raketni napad u kojem je poginulo najmanje 30 ljudi, a više od 90 bilo je ranjenih.

Pročitajte više