Beroševo ministarstvo: Upozoravali smo na ilegalni klub od 2023.

Foto: Screenshot PU zagrebačka

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je jednomjesečni pritvor 52-godišnjaku kojeg se sumnjiči da je vodio ilegalni noćni klub na zagrebačkom Medvečaku, u kojem je posjetiteljima omogućavao trošenje droge, izvijestilo je danas Državno odvjetništvo (DORH).

Riječ je o ilegalnom klubu Sound Factory u koji je tijekom vikenda upala specijalna policija.

 

Ilegalni se klub nalazi u istoj zgradi u kojoj je i Ministarstvo zdravstva na Ksaveru, dijelu Medveščaka. U njemu je, kako je pisao Index, u nedjelju, 10. ožujka, umro muškarac. 

>> Čovjek umro na afteru u klubu u zgradi Ministarstva zdravstva

Pisali smo kako se radi o noćnom klubu upitne legalnosti, u kojem se već nekoliko godina organiziraju partyji s elektronskom muzikom, koji često počinju u ranim jutarnjim satima i traju sve do popodneva. Tamo se, naime, organiziraju after partyji, koji počinju kad se u nedjelju ujutro zatvore ostali klubovi.

O klubu Sound Factory opširno se pisalo u vrijeme pandemije, kada su se tamo, nedaleko od ureda ministra zdravstva Vilija Beroša, bez ograničenja odvijali glazbeni događaji unatoč zabrani okupljanja.

Što kažu iz Beroševog ministarstva

Beroševo ministarstvo sad je poslalo priopćenje u kojem naglašava da u istoj zgradi nije samo Ministarstvo zdravstva nego i druge institucije i firme te da su na ilegalni klub upozoravali - od 2023. 

"Ministarstvo zdravstva se koristi prostorima u vlasništvu Republike Hrvatske u Poslovnom Kompleksu Ksaver, na adresi Ksaver 200a u Zagrebu, a kojeg čini ukupno 62 poslovna prostora ukupne površine 22.197,87 kvadratnih metara. Osim Republike Hrvatske, Poslovni kompleks Ksaver čine brojni suvlasnici različitih udjela i strukture vlasništva nad prostorima.

Tako se osim Ministarstva zdravstva većim poslovnim prostorima Kompleksa koriste Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG BICRO,  Hrvatske šume, Hrvatska poštanska banka, Hrvatska lutrija, PBZ Leasing, Zdravstveno veleučilište Zagreb te brojni drugi manji vlasnici ili korisnici koji obavljaju različite uslužne, ugostiteljske, trgovačke, zdravstvene i administrativne djelatnosti. Stoga je netočna tvrdnja da se u okviru Poslovnog kompleksa Ksaver nalazi jedino Ministarstvo zdravstva. 

Ujedno napominjemo kako je Ministarstvo zdravstva još u svibnju 2023. godine službeno zatražilo postupanje Državnog inspektorata te Grada Zagreba – Gradskog ureda za opću upravu vezano uz korištenje jednog od prostora Poslovnog kompleksa Ksaver u kojem je jasno upućeno na potencijalne nelegalne ugostiteljske aktivnosti i poslovanje koji se odvijaju u organizaciji gore spomenute Udruge, zbog koje je tijekom proglašene pandemije COVID-19 i provedbe epidemioloških mjera policija već postupala glede nedopuštenih okupljanja", kažu iz Beroševog ministarstvo. 

Za što terete dvojicu uhićenih

Podsjetimo, tužiteljstvo je ranije danas priopćilo da je sudac istrage odredio istražni zatvor 52-godišnjaku zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, dok je za 58-godišnjeg redara tog kluba u zagrebačkoj četvrti Medveščak, odbio isti prijedlog Općinskog kaznenog državnog odvjetništva, zbog čega je tužiteljstvo najavilo žalbu.

DORH navodi kako  je 52-godišnjak osumnjičen da je od neutvrđenog dana 2019. do 12. svibnja ove godine, kao predsjednik jedne udruge vodio neregistriranu ugostiteljsku djelatnost noćnog kluba i dopuštao ulaz osobama koje su do njega dolazile prema posebnim uputama, putem osobnog kontakta ili društvenih mreža.

Sumnja se i da je drugookrivljeni 58-godišnjak po uputama 52-godišnjaka, obavljao poslove nadzora i zaštite u neregistriranom noćnom klubu i pratio dolazak osoba putem sustava video-nadzora te ih nakon kontrole zasebno puštao i provodio u objekt kroz više zatvorenih vrata.

Tužiteljstvo ističe da su policajci tijekom operativnog postupanja prošle nedjelje u klubu na Medveščaku zatekli 21 osobu, kod kojih je pronađeno 25,3 grama amfetamina, 7,8 grama psilocibina, 8,9 grama marihuane, 1,2 grama MDMA, tri tablete MDMA i 2,6 grama kokaina.

Na temelju naloga suca istrage, pretragom prostorija udruge pronađeno je još 12.7 grama marihuane, 34,3 grama amfetamina, 0,7 grama kokaina, 18 tableta MDMA, jedna bočica s drogom GBL, tri smotke s marihuanom, vaga za precizno mjerenje i pet plastičnih vrećica s tragovima nepoznatog kemijskog sastava.

Pročitajte više