Bašar al-Asad: Ja sam trebao dobiti Nobelovu nagradu za mir

Foto: Guliver Image / Getty Images

SIRIJSKI predsjednik Bašar al-Asad našalio se kako je Nobelovu nagradu za mir trebao dobiti on s obzirom da je nagrada dodijeljena organizaciji OPCW koja uništava kemijsko oružje u Siriji.

"Ja sam trebao dobiti tu nagradu", kazao je Asad tijekom intervjua za libanonske novine Al-Akhbar. Kazao je i kako su se odlučili dopustiti uništavanje kemijskog oružja kako bi izbjegli napad SAD-a. U intervjuu je kritizirao neke arapske zemlje koje su se okrenule protiv Sirije.

Organizacija OPCW trenutno u Siriji pregledava preko 20 područja na kojima bi trebalo biti kemijsko oružje koje treba uništiti do sredine 2014. godine. Nobelovu nagradu nisu dobili samo zbog Sirije već zbog dugogodišnjeg napora da eliminiraju kemijsko oružje.

Jedna od favoritniknja za nagradu bila je i Malala Jusufzai, koja je u obrani prava djevojčica na školovanje kritizirala politiku talibana, preživjela je atentat i operirana je uspješno u Velikoj Britaniji. Od tada je primila brojna priznanja, a zadnja je nagrada Saharov kojom joj je u četvrtak Europski parlament odao priznanje kao aktivistici za ljudska prava.

Pročitajte više