Bez obzira na ishod sporazuma s Iranom, neke američke države zadržat će sankcije

Screenshot: Hina

SAD i Iran sve su bliži sklapanju povijesnog nuklearnog sporazuma, no bez obzira na ishod koji će biti poznat do 30. lipnja, mnoge američke savezne države će, kako se čini, zadržati svoje sankcije Iranu i to bi moglo zakomplicirati proces zatopljavanja odnosa između dugogodišnjih neprijatelja.

Malo je poznato, što se međunarodne izolacije Irana tiče, da je oko 20 američkih saveznih država donijelo vlastite mjere kažnjavanja tvrtki koje djeluju u određenim sektorima gospodarstva, a u više od polovice tih država ograničenja se ukidaju tek nakon što se Iran skine s popisa država koje sponzoriraju terorizam ili ako se ukinu sve sankcije savezne vlade protiv Irana, što nije najizgledniji scenarij čak i da dođe do spomenutog povijesnog sporazuma, piše Reuters. Dvije države, Kansas i Mississippi, čak razmatraju uvođenje novih sankcija Iranu.

Izgledi da savezne države zadrže sankcije ili čak uvedu nove, u trenutku kada je savezna vlada sve bliže sklapanju sporazuma s Iranom, mogli bi pojačati razdor između pojedinih država i savezne vlade oko jednog od ključnih pitanja američke vanjske politike.

"Naše investicijske sankcije nisu ni na koji način vezane uz pregovore predsjednika Obame s Irancima", kazao je republikanski senator Floride Don Gaetz. On je 2007. sudjelovao u donošenju zakona kojim se kompanije kažnjavaju zbog ulaganja u iranski energetski sektor.

"Iranci bi morali dramatično promijeniti ponašanje i mi se ne moramo nužno rukovoditi mišljenjem predsjednika Obame, ili bilo kojeg drugog predsjednika, o Irancima", dodao je Gaetz.

Pročitajte više