BiH ostala bez dijela kredita MMF-a: Prvo reforme, a onda nova tranša kredita

Screenshot: YouTube

MEĐUNARODNI monetarni fond (MMF) zbog neprovođenja reformi neće odobriti novu tranšu kredita po stand by aranžmanu za BiH, objavio je u petak dužnosnik MMF-a, što bi moglo ugroziti funkcioniranje institucija te isplatu mirovina i socijalne pomoći.

Po navodima stalnog predstavnika MMF-a u BiH Rubena Atoyana, izvršni odbor te financijske institucije krajem ovoga mjeseca neće razmatrati odobravanje nove tranše kredita.

Pojasnio je kako misija MMF-a u BiH nije mogla preporučiti odobravanje novog kredita zbog nedovoljnog napretka u reformama.

Atoyan: Razgovori se nastavljaju tek nakon reforma

Atoyan je rekao da će nastaviti razgovore s vlastima oko provedbe potrebnih reformi koje uključuju promjenu Zakona o radu, čemu se protive sindikati tvrdeći da bi se time smanjila radnička prava.

Zbog nešto smanjenih prihoda i slabije gospodarske aktivnosti u BiH upitno je podmirivanje obveza prema socijalnim kategorijama, umirovljenicima i korisnicima proračuna. Vlasti u BiH su stand by aranžman uglavnom koristile kako bi pokrivale proračunski deficit.

Dvogodišnji stand-by aranžman MMF je BiH odobrio u rujnu 2012. i bio je produljen za devet mjeseci dodjelom 153,1 milijuna eura prošle godine zbog dodatnih financijskih potreba. Ukupni kreditni aranžman dosegnuo je iznos od 631,6 milijuna eura.

Pročitajte više