Britanski i njemački ministri upozorili BiH da ponuda EU neće vječno biti na stolu

Britanski i njemački ministri upozorili BiH da ponuda EU neće vječno biti na stolu

Foto: FAH

POLITIČARI u Bosni i Hercegovini moraju potvrditi da su spremni vrlo brzo provesti reforme koje od njih traži Europska unija jer sadašnja prilika neće vječno biti na stolu, upozorili su u Sarajevu ministri vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije Frank-Walter Steinmeier i Philip Hammond.

Po završetku razgovora s čelnicima parlamentarnih stranaka u BiH Steinmeier i Hammond istaknuli su da je inicijativa EU za BiH koju su u studenom predložile Njemačka i Velika Britanija ohrabrenje političarima u BiH da podrže reforme i konačno promijene stanje u zemlji.

"BiH sada ima priliku za napredak", kazao je Hammond.

To je možda najbolja prilika koju ta zemlja može dobiti kroz provedbu gospodarskih, socijalnih i političkih reformi, rekao je.

Steinmeier i Hammond ustvrdili su da je pismena izjava o privrženosti reformama koju je predložilo Predsjedništvo BiH sasvim dobar početak i očekuju da je podupru čelnici 14 najutjecajnijih političkih stranaka s kojima su u petak razgovarali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što smo čuli je široki konsenzus potpore načelima izjave Predsjedništva BiH", rekao je Hammond.

Zajedno smo poslali signal da EU nije zaboravio BiH, rekao je Steinmeier.

Razgovori su nam "ulili povjerenje da je moguće formulirati reformski put koji će poboljšati život građana BiH" i da su stranački lideri jedinstveni u stajalištu da drugog rješenja nema jer u protivnom će nezadovoljstvo građana rasti, dodao je Steinmeier.

"Ne znamo koliko će dugo ovaj prozor biti otvoren, no sigurno je da to neće biti vječno", kazao je još no ipak je potvrdio da nema nikakvog formalnog roka za usvajanje izjave Predsjedništva BiH.

"Mi se nadamo, treba nam i očekujemo potporu 14 lidera političkih stranaka", suglasio se Hammond i podsjetio da EU ima još "cijeli niz problema" pa ako u BiH ne bude pozitivnih pomaka ta bi zemlja moga ostati bez sadašnje pozornosti EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara