Bijela kuća: Sirijski predsjednik Assad mora otići

GLASNOGOVORNIK Bijele kuće Jay Carney je kazao da što prije sirijski predsjednik Bashar Assad preda vlast u državi, to su bolje šanse da se izbjegne krvavi sektaški rat.

"Šanse da se dogodi krvavi sektaški rat bi nestale ako se Assad makne s vlasti", jasno je poručio Carney te dodao kako se SAD zajedno sa svojim međunarodnim partnerima fokusiraju na pripreme za političku tranziciju u Siriji.

Rusija i Kina stavljaju veto na rezolucije protiv Assada

"Najvažnije je da međunarodna zajednica zajedno pritisne Assada i izolira ga te pomogne u stvaranju situacije u kojoj bi se ta politička tranzicija dogodila", rekao je Carney.

Prema UN-ovim podacima, oko 10 tisuća ljudi je poginulo u sirijskom sukobu koji je počeo u ožujku 2011. godine. Pobuna protiv Assada je počela putem mirnih prosvjeda, ali se pretvorila u krvavi rat sa snagama režima. Carney je istaknuo i da je ruska uloga vrlo važna u procesu koji će voditi do političke tranzicije u Siriji.

Rusija je, zajedno sa Kinom, već dva puta stavila veto na rezolucije UN-a koje su išle protiv režima u Damasku, no poduprla je plan UN-ova izaslanika Kofi Annana koji je pozvao na povlačenje teškog naoružanja iz urbanih područja i primirje kako bi se završio 15-mjesečni sukob.

Pročitajte više