Biskupi: Predsjednik mora biti za branitelje, a protiv abortusa i gay brakova

Foto: FAH

HRVATSKA biskupska konferencija uputila je građanima "poslanicu" povodom ovogodišnjih predsjedničkih izbora. Biskupi pozivaju birače da izađu na izbore i svoj glas daju kandidatu ili kandidatkinji "koji se zauzimaju za promicanje dostojanstva žene, za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene te promiču kulturu života".

U svom priopćenju biskupi ne imenuju izričito kandidata iza kojeg stoji crkva. To će, kako već izborna tradicija nalaže, svećenici odraditi s oltara na nedjeljnim misama. A uostalom, poglavar hrvatske Katoličke crkve Josip Bozanić još je davno prije početka kampanje dao do znanja koji su kandidati kleru prihvatljivi, primivši na Kaptolu najprije Kolindu Grabar Kitarović i Tomislava Karamarka pa kasnije i Milana Kujundžića.

Iako HBK u svom priopćenju ne navodi imena kandidata koje podržavaju, jasno daju do znanja za kakve bi se vrijednosti "njihov" predsjednik trebao boriti: morao bi držati stranu branitelja koji su podigli šator u Savskoj cesti, protiviti se pravu na abortus, osporavati LGBT osobama pravo na istospolne brakove...

"Bez socijalne osjetljivosti nema razvoja društva"

"U želji da pripomognemo u donošenju što odgovornije i razboritije odluke, želimo skrenuti pozornost na neke važne vidove današnjih društvenih, kulturalnih i političkih prilika hrvatskoga društva te na taj način izraziti i svoja očekivanja od budućega predsjednika, odnosno buduće predsjednice Republike Hrvatske", poručuju biskupi, te ističu kako se od predsjednika ili predsjednice očekuje da bude "moralni autoritet i savjest društva".

"U okolnostima teške gospodarske krize, a koja za posljedicu ima sve veće osiromašenje puka i socijalno raslojavanje hrvatskih građana, za očekivati je od predsjednika/predsjednice Republike da se svojim autoritetom snažno zauzme za pronalaženje izlaza iz gospodarskih poteškoća u koje svakodnevno sve dublje tonemo. Stoga smo uvjerenja da predsjednik/predsjednica države, kao ona/j koji/a 'predstavlja i zastupa Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu' (Ustav Republike Hrvatske, čl. 93.), treba ojačati diplomaciju, naročito gospodarsku te tako pripomoći sveukupnom oporavku našega društva", tvrde biskupi.

Nisu u svom obraćanju biskupi propustili spomenuti ni recentni nastup pape Franje u Europskom parlamentu. U tom duhu, poručuju kako od osobe koja će narednih pet godina živjeti na Pantovčaku očekuju da će "svojim primjerom prednjačiti u zauzimanju za prava obespravljenih, osobito siromašnih, upozoravati na nužnost promjene mentaliteta, odbacujući funkcionalističke i privatističke modele koji neizbježno vode u 'kulturu odbacivanja', te snažnije zahtijevati uspostavu pravednije raspodjele dobara i osiguravanje dostojanstvenoga rada, jer bez socijalne osjetljivosti nema ni razvoja društva u cjelini".

Protiv abortusa, za branitelje

Biskupi tako očekuju da će vjernici svoj glas dati kandidatima koji se zalažu za zaštitu obiteljskih vrijednosti i zaštitu dostojanstva žene, za zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene, za slobodni izbor vjerskog odgoja i "pravo na priziv savjesti protiv nepravednih građanskih zakona koji prisiljavaju ljude da djeluju protivno zahtjevima moralnoga reda" (odnosno za kandidate koji se protive abortusu).

Također, biskupi napominju kako očekuju od predsjednika ili predsjednice "da nedvosmisleno osudi sve zločine, bez razlike kada i u ime koje ideologije su počinjeni, jer je to nužan preduvjet za uspostavljanje društvenoga mira i nacionalnoga jedinstva". Zbog toga se predsjednik, poručuju iz HBK, mora zalagati za iznošenje cjelovite istine o Domovinskom ratu i gajiti poštovanje prema svim braniteljima, te se "zauzimati za ostvarivanje njihovih pravednih ciljeva".

"Iako je kriza zahvatila velik broj građana Republike Hrvatske te se osjeća stanovita ravnodušnost i napast malodušja, ne smijemo se prepustiti dojmu da se ništa ne može učiniti ni promijeniti. Podsjećamo stoga, kako je neizlazak na izbore također određeni oblik glasovanja, jer tada drugima prepuštamo da odlučuju u naše ime, pri čemu svi neizbježno trpimo posljedice tih odluka. Pozivamo vas stoga da se dobro informirate o programima predsjedničkih kandidata i da se ne odričete svoga prava da na izborima aktivno suodlučujete i o svojoj budućnosti. Dajući glas određenoj osobi vi joj izražavate povjerenje i na stanovit ju način ovlašćujete da vas zastupa tijekom sljedećih pet godina", poručuju biskupi.

Pročitajte više