Biskupi pozivaju na suočavanje s novim valom iseljavanja

Foto: Hina

NA ZAJEDNIČKOM godišnjem zasjedanju, 17. u nizu, biskupi Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH) upoznati su s aktualnim pitanjima i izazovima hrvatske inozemne pastve, a posebno je istaknut problem novoga vala iseljavanja, poglavito mladih obitelji i samaca, priopćeno je u utorak iz HBK.

Trenutačno diljem svijeta ima 184 hrvatskih katoličkih župa i misija u kojima djeluje 195 svećenika, 49 časnih sestara i 46 pastoralnih suradnika, a promišljajući o izazovima, biskupi su na zasjedanju održanom u ponedjeljak u sjedištu HBK u Zagrebu naglasili i potrebu ozbiljnoga suočavanja s tim problemom na svim razinama. Zahvalili su i svima koji djeluju u hrvatskoj inozemnoj pastvi što njeguju vjerski i nacionalni identitet te brinu o očuvanju obiteljskih vrijednosti među hrvatskim iseljenicima.

Zajedničkom zasjedanju predsjedali su predsjednik HBK zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić i predsjednik BK BiH mons Franjo Komarica. Dijelu zasjedanja pridružio se i apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico koji je prenio blagoslov i pozdrave Svetog Oca rekavši kako je, s gledišta Svete Stolice, godišnje zajedničko zasjedanje dviju biskupskih konferencija važan događaj koji omogućuje zajedničko odlučivanje o zajedničkim pitanjima pastoralnoga života, te zajedničko razmišljanje o izazovima s kojima se hrvatski katolički narod mora suočiti u konkretnim situacijama ovoga vremena.

Dobrodošlica biskupu fra Ivici Petanjku


U pozdravnom govoru nadbiskup Puljić izrazio je dobrodošlicu u HBK novoimenovanom krčkom biskupu fra Ivici Petanjku, a biskup Komarica izvijestio je da je pri kraju postupaka za beatifikaciju slugu Božjih nadbiskupa Josipa Stadlera i Petra Barbarića. Biskup Komarica zahvalio je Hrvatskom Caritasu za dragocjenu pomoć koju je pružio stradalima u katastrofalnim poplavama koje su pogodile brojne župe Vrhbosanske nadbiskupije i dio župa Banjolučke biskupije, premda je i sam morao skrbiti za brojne stradale na području Hrvatske.

Predsjednici Hrvatskoga Caritasa i Caritasa BK BiH izvijestili su biskupe o prošlogodišnjoj akciji Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH te o pripremama za ovogodišnju koja će se provoditi pod geslom "Nositi Isusovu ljubav".

Razmatrajući zajednička liturgijska pitanja, biskupi su dali smjernice za nastavak pripreme i tiskanje novog kantuala te za poduzimanje potrebnih koraka za odobrenje datuma i molitava na spomendane pojedinih hrvatskih blaženika.

Biskupi su, među ostalim, saslušali i izvješće o radu Komisije HBK i BK BiH za Hrvatski martirologij. Predstavljene su sve do sada poduzete aktivnosti na popisivanju svih žrtava katolika na području obiju konferencija, s posebnim naglaskom na onim osobama koje su dale svoj život iz ljubavi prema vjeri kako bi se mogao pokrenuti proces za njihovo proglašenje blaženima.

Pročitajte više