Biskupi se bune zato što će se u medicinskim školama vjeronauk učiti samo prve dvije godine

HRVATSKA biskupska konferencija je na izvanrednom zasjedanju raspravljala o, kako oni kažu, kršenju Ugovora između Svete Stolice i Hrvatske.

"Biskupi su se osvrnuli na kršenje Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture pokušajem reduciranja nastave vjeronauka samo na prva dva razreda u srednjim medicinskim školama", piše u priopćenju iz HBK te se dodaje da se raspravljalo i o "drugim negativnim pojavama u vezi upisa djece na vjeronauk u školi".

Traže od roditelja da ne dopuštaju povredu prava na odgoj djece

Zbog početka "Godine vjere" biskupi će pozvati roditelje da "odgovornije skrbe o vjerskom odgoju svoje djece te da ne dopuštaju povredu njihova roditeljskog prava na školovanje i odgoj djece u skladu s vlastitim uvjerenjem". No, nije samo odnos prema vjeronauku kod sadašnje vlasti zasmetao biskupima, već nastavljaju svoje akcije i protiv Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

"Na tragu Apela s plenarnog zasjedanja HBK od 19. travnja 2012. i Izjave Stalnoga vijeća HBK o Prijedlogu zakona o Medicinski pomognutoj oplodnji od 11. svibnja 2012. biskupi su ponovno istaknuli kako se radi o Zakonu koji uređuje iznimno važno i osjetljivo područje te će svojim rješenjima bitno odrediti budućnost obitelji i naroda", piše u priopćenju HBK.

Propaganda protiv medicinski potpomognute oplodnje

Crkva će krenuti i sa svojom propagandom protiv toga zakona. "Odlučeno je da se tiskaju prigodni materijali s najvažnijim informacijama o umjetnoj izvantjelesnoj oplodnji koji će biti podijeljeni diljem Hrvatske", zaključuju iz HBK.

Pročitajte više