Bitka za ime iPad se nastavlja: Nakon pljenidbe tableta, kineska tvrtka traži zabranu uvoza i izvoza

KINESKA tvrtka Shenzhen Proview koja se s Appleom spori oko vlasničkih prava na ime iPad danas je priopćila kako će od carinskih dužnosnika zatražiti zabranu uvoza i izvoza popularnih tableta, javlja agencija AP.

Svi Appleovi iPadovi proizvode se upravo u Kini, što bi značilo da bi globalna prodaja tablet računala mogla uvelike biti pogođena ukoliko bi kineske vlasti pristale na zahtjev Shenzhen Proviewa.

Kineski je sud donio presudu prema kojoj Proview posjeduje ime iPad u Kini, a čitava bitka oko imena rezultirala je jučerašnjom pljenidbom tableta u trgovinama jednog grada na sjeveru Kine, a kineska tvrtka, odlučna u svojoj namjeri da pobijedi Apple, od vlasti je tražila da se pljenidba provede u još 20-ak gradova.

Tvrtka Shenzhen Proview Technology u Kini je ime iPad registrirala 2001. godine, dok je Apple prava kupio od tajvanske podružnice Proview Taipei. No, Proview je uporan u tvrdnjama da prava na ime još uvijek posjeduje na kineskom tlu, a tamošnji je sud u prosincu odbio Appleove tvrdnje, s obrazloženjem da Shenzhen nije vezan tim sporazumom, na što se američki elektronički div žalio.

Shenzhen Proview navodno grca u dugovima, velika nagodba s Appleom tvrtki bi dobro došla

Appleova glasnogovornica u Pekingu, Carolyn Wu, rekla je kako je Apple od  Proview Taipeija 2009. otkupio svjetska prava na trademark iPad za deset različitih zemalja, te Apple sada tvrdi kako Proview krši sporazum. Wu nije komentirala mogućnost zabrane uvoza i izvoza Appleovih proizvoda.


Apple bi mogao tužiti tajvansku tvrtku zbog toga što je prodala prava na ime koje nije posjedovala, no i da pobjedi u takvom sudskom slučaju, Apple opet ne bi u Kini mogao koristiti sporno ime iPad.

U međuvremenu, kineski su mediji prenijeli kako je Shenzhen Proview duboko u dugovima i treba veliku nagodbu s američkim rivalom.

Prema kineskim zakonima vlasnici nekog zaštitnog imena imaju pravo tražiti zapljenu svih dobara koja krše njihova prava, a ironično, takvi su zakoni djelomično uvedeni i kao odgovor na međunarodni pritisak na Peking da se iskorijeni nezakonito kopiranje stranih filmova, glazbe i dizajnerske odjeće.

Pročitajte više