Boris Tadić: U Srbiji vlada "jadnoumlje"

Foto: Guliver Image/Getty Images

NEKADAŠNJI predsjednik Srbije Boris Tadić, koji na prijevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji 16. ožujka predvodi listu Nove demokratske stranke (NDS), poručio je u četvrtak navečer na završnoj konvenciji u Beogradu da za njega trebaju glasovati samo oni kojima je loše.

“Svi koji znaju da im je lošije nego što im je bilo moraju izići na izbore i glasovati za nas”, rekao je Tadić na beogradskom Trgu Republike, sugerirajući sunarodnjacima koji su “zadovoljni da mogu ostati kod kuće u nedjelju ili glasovati za vladajuću koaliciju”.

Tadića su na skupu poduprli koalicijski partneri - Nenad Čanak u ime Lige socijaldemokrata Vojvodine i Dušan Petrović iz stranke Zajedno za Srbiju, također nekadašnji Tadićev stranački kolega iz DS-a.

“Jedino što je gore od jednoumlja jeste jadnoumlje - a to je ono što je u Srbiji danas”, rekao je Čanak ukazujući na medijsku dominaciju Srpske napredne stranke i njezina predsjednika Aleksandra Vučića.

Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije i donedavni počasni predsjednik DS, napustio je uoči raspisivanja prijevremenih izbora stranku koju je vodio od veljače 2004. do studenog 2012., obrazloživši svoju odluku nesuglasnošću s politikom demokrata pod novim vodstvom na čijem je čelu Dragan Đilas.

Tadić nije imao vremena registrirati Novu demokratrsku stranku (NDS), čije ime se odomaćilo u medijima tijekom predizborne kampanje već se s timom koji s njim ili nakon njega napustio DS, formalno i službeno pripojio partiji Zelenih.

Po pisanju beogradskih medija NDS je stvorena u dva koraka koji su se promjenom statuta i programa u registar političkih stranaka upisali 10. veljače pod novim imenom - Nova demokratska stranka - Zeleni.

Prijevremeni parlamentarni izbori u Srbiji održavaju se u nedjelju 16. ožujka, a izborna šutnja počinje u ponoć između četvrtka i petka.

Pročitajte više