Bozanić: Brak je u opasnosti da bude diskriminiran

Foto: Index

POD PREDSJEDANJEM zagrebačkog nadbiskupa i metropolita kardinala Josipa Bozanića, u biskupskom ordinarijatu u Varaždinu danas je održana sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine. U svom uvodnom obraćanju kardinal Bozanić se dotaknuo aktualnog pitanja braka i obitelji te referenduma o ustavnoj definiciji braka. "Obitelj je važna institucija, a brak prevažna institucija u društvu i zato im se ne smije pristupati neozbiljno", rekao je kardinal, podsjećajući da i sama Riječ Božja jasno govori kako je brak životna zajednica žene i muškarca.

"Ako je brak životna zajednica žene i muškarca, onda to nije isto što se želi predstaviti s nekim drugim zajednicama. Samo to Crkva želi. Crkva kad govori o tome ne promiče nikakvu diskriminaciju. Dapače, možemo reći da je u opasnosti danas da brak bude diskriminiran, da se predstavi da je brak nešto što on nije", rekao je kardinal Bozanić pojasnivši i što Crkva želi postići ovim referendumom.

"Želi samo sačuvati i želi da se definicija braka jasno izreče i da se za budućnost sačuva ustanova braka i ustanova obitelji. Crkva time nije protiv nikoga, ona je za dijalog sa svima, ali želi jasno reći da se neke stvari ne mogu poistovjetiti."

Mi poštujemo svačije stavove, ali želimo da se institucija braka i obitelji, koja je danas u opasnosti, društveno obrani zbog budućnosti hrvatskog naroda i dobra čovjeka u nas, rekao je kardinal Bozanić, podsjećajući i na riječi pape Franje.

"Papa Franjo govori o tom antropološkom nazadovanju. To će reći da to nije, u prvom redu, vjersko pitanje nego da je to društveno pitanje. Zato mi čitavo društvo trebalo biti zainteresirano da se to dobro postavi i da se neke stvari jasno ozakone u našem društvu, a ako je potrebno i u Ustavu", kaže Bozanić.

Kardinal Bozanić pozvao je građane da izađu na referendum.

"Pozivamo sve, kome god da je na srcu brak i obitelj, dobro braka i dobro obitelji da izađu na referendum i dadu glas 'za', za brak kao životnu zajednicu žene i muškarca", zaključio je Bozanić.

Pročitajte više