Bozanićevo naređenje svećenicima: "Na misama tražite od vjernika da na referendumu glasaju za!"

Foto: Arhiva

KARDINAL Josip Bozanić uputio je pismo svim svećenicima Zagrebačke nadbiskupije, u kojem im naređuje da vjernicima na misama nalože da izađu na referendum i glasaju za definiranje braka kao zajednice muškarca i žene.

Bozanić je svećenicima naložio da na misama u nedjelju 24. studenog vjernicima pročitaju izjavu Hrvatske biskupske konferencije, u kojima ih se poziva da na referendumu glasaju "za". Također, svećenici prema Bozanićevoj direktivi isti poziv vjernicima moraju uputiti i na misama 1. prosinca, na sam dan referenduma.

"Na sam dan Referenduma, na koji ćemo izići upravo na prvu nedjelju došašća, pozovite da se vjernici odazovu te svojim glasom 'ZA' pridonesu očuvanju dragocjenoga dara braka i vrijednosti koje su ključne za dobrobit naše Crkve i hrvatske Domovine", poručio je Bozanić.

Bozanić ujedno poziva vjernike da se u četvrtak 28. studenog okupe na zajedničkoj molitvi "za obitelji i za sve ljude koji svojom odgovornošću na Referendumu mogu pomoći očuvanju dostojanstva braka kao životne zajednice žene i muškarca".

Poziv se mora uputiti na svim misama

Apel vjernicima da se na homofobnom referendumu izjasne za kršenje ljudskih prava svećenici, prema Bozanićevoj direktivi, moraju uključiti i u sadržaj mise. Kardinal je tako odredio da se u sve mise koje će se održavati 1. prosinca mora uvrstiti sljedeći zaziv:

"Gospodine, ti si u svojoj neizrecivoj mudrosti stvorio čovjeka na svoju sliku kao muško i žensko, a njihovo si zajedništvo ljubavi postavio kao sakramentalni znak svoje ljubavi prema Crkvi. Udijeli nam snagu da se u hrvatskome društvu zauzimamo za promicanje braka – životne zajednice žene i muškarca – i obiteljskih vrijednosti, molimo te".

"Draga braćo i sestre, neka ne bude nikoga među nama tko bi propustio izaći na Referendum. Neka svatko s ponosom i s radošću zaokruži odgovor 'ZA', jer to je odgovor koji ispovijeda našu kršćansku vjeru, koji želi dobro našim obiteljima, djeci i novim naraštajima. To je odgovor koji čuva snagu i ljepotu života u našoj Domovini. Od nas se traži tako malo, a posljedice su iznimno velike!", poručio je Bozanić.

Pročitajte više