Britanci odahnuli: Vlasti odustale od kontroverznog zakona o kontroli sadržaja na internetu

NAKON što su ih osudili zastupnici iz gotovo svih političkih stranaka, planovi britanskih vlasti da uvedu širok nadzor nad korištenjem interneta u zemlji su propali, javlja britanski Independent. Sporne mjere, koje su dignule na noge cijelu Veliku Britaniju, bit će uvedene samo u obliku nacrta i bit će podvrgnute daljnjim konzultacijama. Samim time usvajanje prijedloga novog zakona odgodit će se na još barem godinu danas.

Do burnih reakcija protiv usvajanja prijedloga novih mjera došlo je ovog tjedna, kada su u javnost procurile informacije da će britanska kraljica u svom govoru u Parlamentu spomenuti i kontroverzni prijedlog zakona. Prema njemu, policija, obavještajne službe i druga državna tijela imali bi pravo kontrolirati sadržaje poruka koje građani šalju putem društvenih mreža i Skypea.

Najveći protivnici ovog prijedloga su liberalni demokrati, koji ističu kako se ovdje radi o jasnom kršenju ljudskih prava i sloboda, a posebno prava na privatnost i slobodu govora. Ukoliko dođe do prihvaćanja zakona, tvrde liberali, u Parlamentu bi moglo doći do "opće pobune".

Novi zakon trebao je omogućiti britanskoj vladi da nadzire sve pozive, elektronsku poštu i tekstove objavljene na britanskim we stranicama. Prema tom zakonu, od Internet kompanija tražilo bi se da obavještajnim službama omoguće pristup svojim kanalima komunikacije. Iako je Ministarstvo unutarnjih poslova upozoravalo da je ovakav postupak nužan kako bi se spriječio kriminal na internetu, s takvom se tezom ipak nije složila većina zastupnika.

Pročitajte više