Britanski odgovor na Snowdena "ugrožava slobodu tiska": Umjesto da pohvale, osudili su istraživačko novinarstvo!

Screenshot: Guardian

ODGOVOR britanske vlade na curenje obavještajnih podataka koje je medijima dostavio suradnik obavještajne agencije SAD-a Edward Snowden potkopao je ljudska prava i slobodu tiska, priopćile su u nedjelju skupine za zaštitu ljudskih prava i slobode tiska.

U otvorenom pismu premijeru Davidu Cameronu, koje je objavio britanski list The Guardian, 70 skupina za zaštitu ljudskih prava i sloboda tiska iz 40 zemalja izjavile su da su uzbunjenne načinom na koji je britanska vlada reagirala, odnosno pozivanjem na zakone o nacionalnoj sigurnosti u pokušaju da uklone informacije od javnog interesa.

"Vjerujemo da odgovor vlade Ujedinjenog Kraljevstva potkopava temeljna ljudska prava u zemlji. Odgovor vlade je bio da osudi umjesto da pohvali istraživačko novinarstvo koje igra ključnu ulogu u zdravom demokratskom društvu", rekle su skupine.

Otkrivanje prisluškivanja koje je provodio britanski GCHQ i njegova suradnja s američkom Nacionalnom sigurnosnom agencijom (NSA) doveli su britansku vladu u neugodnu situaciju.

Cameronovi pomoćnici su uvjerili list The Guardian da uništi dio podataka za koji su tvrdili da je preosjetljiv za otkrivanje ali je premijer od tada izrazio nezadovoljstvo što je list objavio druge materijale. On je optužio novine da pomažu britanskim neprijateljima da izbjegnu nadzor obavještajnih službi i zaprijetio da će djelovati kako bi zaustavio daljnje objave podataka.

Pročitajte više