Bulić: Zaposlenost konstantno pada, Istra je pred gospodarskim ponorom

Screenshot: YouTube/SkriptaTV

PREDSJEDNIK Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić u srijedu je u Puli upozorio kako zaposlenost u Istarskoj županiji konstantno pada, prozivajući županijske vlasti da se s tim problemom ne žele uhvatiti u koštac.

"Istra je pred gospodarskim ponorom. Selo smo politički uništili, obrti se gase, zaposlenih je iz godinu u godinu sve manje i da nemamo turizma Istra bi bila najgora županija u Hrvatskoj", poručio je Bulić na konferenciji za novinare. Dodao je kako su plaće u turizmu ipak toliko male da je Istra po prosječnoj plaći uvijek ispod hrvatskoga prosjeka.

Usprkos hvalospjevima

Čelnike istarske županije i gradova prozvao je da za stanje u svojim sredinama uvijek imaju retoriku hvale, te po njima ispada da se u Istri živi skoro pa sjajno, no istaknuo je, svi pokazatelji pokazuju drugačije.

"Od 2007. do 2013. godine ukupan broj zaposlenih u Istri smanjio se s 87.537 na 77.621, odnosno za čak 9.916 osoba ili 11,3 posto", kazao je Bulić i dodao kako je najveći pad zabilježen u poljoprivredi, koja je pala za čak 30,2 posto, odnosno broj se poljoprivrednika smanjio s 1.176 na tek 821.

Apsurdna situacija

Selo je, smatra, i politički uništeno budući da "lokalni moćnici oko svake kuće za odmor s bazenom odlukama zabranjuju držanja bilo kakvih životinja".

"Iz svega toga proizlazi jedna apsurdna situacija kako unatoč padu broja zaposlenih u gotovo svim sferama jedino se broj zaposlenih u jedincima lokalne uprave povećao i to, od 1998. do 2013. godine, za čak 80 posto, i to bez trgovačkih društava i institucija kojima su osnivači", ustvrdio je Bulić.

Ocijenio je kako se na takav način "dešava nešto izuzetno opasno, a to je da se jedinice lokalne uprave ne žele uhvatiti u koštac s aktualnim gospodarskim problemima i jedino nametima na građane žele zadržati normalnu situaciju".

Pročitajte više