Burno na sjednici Programskog vijeća HRT-a: "Nismo nekompetentni, ministrica kulture obmanjuje javnost"

NA DANAŠNJOJ sjednici Programskog vijeća HRT-a govorilo se o provedbi javne rasprave o novom petogodišnjem ugovoru između Vlade i HRT-a. Član Uprave HRT-a Zoran Mihajlović u ime Povjerenstva za praćenje javne rasprave izvijestio je o dosad učinjenom te o rokovima provedbe. Naglasio je kako je rasprava započela 7. svibnja, zakonski je propisano da traje 45 dana, te da završava 21. lipnja, zbog čega je važno da se ovih dana intenziviraju napori kako bi se u nju uključilo što više novih prijedloga, inicijativa i poboljšanja.

Sjednici je prisustvovao i zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš te Tomislav Jelić iz Ministarstva kulture. Berislav Šipuš govorio je o važnosti novog petogodišnjeg ugovora Vlade i HRT-a jer će se njime zakonski osigurati financiranje televizije za navedeno razdoblje. G Šipuš nekoliko je puta istaknuo važnost Ugovora između Vlade i HRT-a.

Upravo zbog važnosti Ugovora, predsjednica Programskog vijeća HRT-a gđa Zgrabljić Rotar naglasila je kako je bez obzira na sve okolnosti (op. a. krnji sastav) Programsko vijeće svojim savjesnim i predanim radom u interesu HRT-a i javnosti omogućilo da se Ugovor potpiše jer bi u suprotnom financijske posljedice za HRT bile katastrofalne.

Vlada nije ispunila preuzetu ugovornu obvezu i koštala HRT 20 milijuna kuna

Član Programskog vijeća Josip Čerina govorio je o neodrživom stanju u Programskom vijeću nakon ostavki čak pet članova te upitao predstavnike ministarstva kako to da nikome nije važno da se ono popuni. "Apeliram na vas da se izvršava zakon!" bio je odriješit Josip Čerina.

S njim se složila i predsjednica Vijeća Nada Zgrabljić Rotar koja je dodala da "Programsko vijeće pati od nedostatka sugovornika u Vladi". Predsjednik Uprave HRT-a inzistirao je na objašnjenju zašto je Ministarstvo kulture predložilo Vladi da ne korigira iznos pristojbe čime Vlada nije ispunila preuzetu ugovornu obvezu, a HRT je ostao bez 20 milijuna kuna, iako u potpunosti izvršava sve svoje obveze iz trenutno važećeg Privremenog ugovora s Vladom. Također je naglasio kako saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije nepopunjavanjem Programskog vijeća i Nadzornog odbora blokira funkcioniranje HRT-a.


"Mi imamo rebalans kojeg nema tko donijeti, imamo člana Uprave kojeg nema tko razriješiti. Želim doznati zbog čega Vijeće nije popunjeno" pitao je predstavnike ministarstva predsjednik Uprave
HRT-a Josip Popovac.

Zamjenik ministrice kulture g Šipuš priznao je kako je moguće da je i financijski dio utjecao na pokretanje novih HRT-ovih kanala, no istaknuo je da je Privremeni ugovor između Vlade i HRT-a bio na snazi i prošle godine te zapitao zašto kanali nisu pokrenuti prije krajnjeg ugovornog roka, 31.12.2012. Na kraju je konstatirao da je sada bespredmetno raspravljati o tome.

Lovrić: Žao mi je što ministrica obmanjuje javnost

Član Vijeća Petar Lovrić istaknuo je kako preostalih šest članova Programskog vijeća unatoč nemogućim okolnostima pokušava pošteno raditi. "Mi smo onemogućeni da provodimo svoju ulogu. Stalno se odašilje kriva poruka javnosti. Ovi ljudi su odgovorni i molio bih da Ministarstvo više ne šalje poruke da je ovo Vijeće nekompetentno. Žao mi je što naša ministrica obmanjuje javnost", bio je oštar Lovrić.

Diskusija se ponovno povela o novom petogodišnjem ugovoru između Vlade i HRT-a. Predsjednica Vijeća Nada Zgrabljić Rotar rekla je kako se primjećuje da je izostao interes medija za raspravu, a ovo je prilika da se razgovara o programu i o tome kako da se on poboljša.

"Javnost se nije dovoljno uključila u javnu raspravu i to je pokazatelj nedovoljne medijske pismenosti u hrvatskom društvu", rekla je Zgrabljić Rotar. Rok za potpisivanje novog petogodišnjeg ugovora Vlade i HRT-a je 1.10.2012. te su članovi Uprave HRT-a naglasili da će do zakonski predviđenog roka 1. 7.2012. uputiti Prijedlog Ugovora hrvatskoj Vladi.

Pročitajte više