CMS: Sudska pobjeda novinara Žutelije nad umirovljenikom Šperandom udar je na slobodu izražavanja

"OVIH JE dana Županijski sud u Zagrebu potvrdio presudu kojom se umirovljenika Ivu Šperandu proglašava krivim za klevetu u privatnoj tužbi koju je protiv njega podnio novinar Željko Žutelija. Podsjećamo, Općinski kazneni sud u Zagrebu je Šperandu u siječnju ove godine proglasio krivim za kazneno djelo klevete iz čl. 200. st. 2. Kaznenog zakona ocijenivši da je nanio štetu ugledu Željka Žutelije time što je 2010. godine podnio pritužbu Novinarskom vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva na pisanje Nade Mirković i Željka Žutelije o prosvjedima protiv projekta Cvjetni", stoji u početku priopćenja Centra za mirovne studije (CMS) koji izražavaju zabrinutost zbog ovakve odluke suda.

Žutelija nikad nije kažnjen za svoje izraze

Naime, CMS smatra da su obje presude zanemarile činjenično stanje slučaja jer je Šperanda imao svako pravo sumnjati u novinarsku etiku Željka Žutelije s obzirom na ton njegovih komentara o prosvjednicima u Varšavskoj ulici, koje je i samo Novinarsko vijeće časti nazvalo „navijanjem u korist krupnog kapitala“, a za koje Žutelija nikada nije odgovarao.

"Izrazi kao što su 'graditelji na meti razgraditelja', 'talibanska diverzija', 'barikade destrukcije', 'urbana gerila', 'besposličari', 'zelembaći', 'razgraditelji koje baciš u košaru za otpatke' kojima se Željko Žutelija služio kako bi opisao aktiviste koji su se protivili izgradnji kompleksa Cvjetni osviještenom građaninu/ki zasigurno mogu ukazati na to da se radi o pokvarenom novinarstvu, kako ih je ocijenio gospodin Šperanda u svojoj pritužbi Novinarskom vijeću časti", navodi se u priopćenju u kojem se dodaje da je  Šperandina jedina motivacija bila da se zaštiti javni interes, što sudske presude isto tako nisu uzele u obzir.

Sloboda izražavanja

"Naposljetku, smatramo da mediji i novinari igraju relevantnu ulogu u hrvatskom društvu te bi stoga i njihov rad trebao podlijegati višem stupnju kritike od strane građana. Propust da se svi ovi faktori uzmu u obzir doveo je do narušavanja temeljnih građanskih i ustavnih prava, a poglavito slobode izražavanja, gospodina Šperande te bi mogao imati dalekosežne posljedice za demokraciju u Hrvatskoj", kaže se na kraju.

Pročitajte više