Čak 14 tisuća Osječanki ostalo bez ginekologa

Foto: Shutterstock

MREŽA ginekologa u Osijeku u posljednjih je mjesec dana ostala bez dvije ordinacije, čime je gotovo 14 tisuća žena ostalo bez odabranog ginekologa, piše Glas Slavonije.

U Osijeku je preostalo šest ambulanti koje imaju ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO), u kojima će svoje mjesto trebati pronaći tisuće žena.

HZZO nije htio produžiti ugovor s ginekologom, iako on nije htio u mirovinu

Dvije ugašene ordinacije su one dr. Miroslava Kramarića i dr. Renate Bečarević. Kramarić je ove godine napunio 65 godina, a HZZO s njim više nije želio produžiti ugovor, iako se on sam nije odlučio na mirovinu.

"Osobno sam imao ordinaciju sa 7500 pacijentica i one sada, ako se žele liječiti preko HZZO-ovog osiguranja, moraju naći mjesto u nekoj od šest ordinacija u mreži. Istina je da je riječ o pacijenticama koje su u ovu ambulantu dolazile i 20 godina i sada moraju naći novog liječnika, što nije ugodno, ali, nažalost, mi nismo mogli produžiti ugovor s HZZO-om", objasnio je Kramarić.

Ginekologinja iz Doma zdravlja prelazi u privatnu polikliniku

Dr. Bečarević, koja je radila u sklopu Doma zdravlja Osijek pak prelazi u privatnu polikliniku Rosso. U Domu zdravlja rekli su kako će za popunjavanje ambulante u kojoj je ona radila raspisati natječaj za novog ginekologa.

"Nadamo da bi nam se mogao javiti netko od specijalista ginekologije koji rade u manjim bolnicama diljem Slavonije i Baranje. U krajnjoj liniji mi imamo jednu liječnicu na specijalizaciji, ali ona se vraća tek za četiri godine. U slučaju da nam se nitko ne javi na natječaj, mi ćemo ambulantu držati kao ambulantu bez nositelja tima. To znači da će u nju uskakati koncesionari prema rasporedu, ali ambulanta će raditi", napomenuo je ravnatelj Dr. Miroslav Sikora.

Ginekološkim timovima se preporučuje do šest tisuća pacijentica

U sklopu Doma zdravlja sada je ostala samo jedna ginekološka ambulanta, ona dr. Sabine Galić, koja ordinira u Domu zdravlja Drava.  Uz navedenu, u mreži HZZO-a je i ordinacija dr.  Mirjane Glavaš, dr. Dragiše Stanića u Retfali, dr. Jasminke Leko, dr. Mirjane Jakobović na Jugu II te dr. Zvjezdane Fuštin, na istom mjestu.

Prema mreži HZZO-a na osječkom području predviđeno je jedanaest ginekoloških timova, a svakom je timu preporučeno da ima do šest tisuća pacijentica.

 
 
 
 

Pročitajte više