Čak 92 posto ispitanika tvrdi: U Hrvatskoj je raširena korupcija u poslovanju

Foto: FAH (Ilustracija)

REVIZORSKO-konzultantska tvrtka EY objavila je rezultate godišnjeg istraživanja o rasprostranjenosti korupcije, mita i prijevara u poslovnom svijetu. Istraživanje pod nazivom “Prijevare i korupcija – jednostavnija opcija za rast?“ provedeno je u ukupno 38 zemalja EMEIA regije (Europa, Bliski Istok, Indija i Afrika), među kojima se nalazi i Hrvatska.

Istraživanje je provedeno na ukupno 3.800 zaposlenika velikih tvrtki EMEIA regiji. Riječ je o istraživanju koje prikazuje percepciju i stavove ispitanika pojedinih zemalja o navedenim temama.

92 posto Hrvata vidi rasprostranjenu korupciju u poslovanju

Istraživanje je istaknulo pitanje nedostatka osnovnih postavki za uspostavljanje učinkovitog okvira poslovne usklađenosti u tvrtkama. Prema rezultatima istraživanja, vidljivo je kako mnoge tvrtke još uvijek nemaju jasna pravila te politike za prevenciju aktivnosti vezanih uz korupciju i mito. 51 posto ispitanika iz Hrvatske navodi kako njihova tvrtka nema politike za prevenciju korupcije i mita te nema definiran etički kodeks, što je više u odnosu na prosjek svih ispitanika koji iznosi 43 posto. 41 posto ispitanika u Hrvatskoj navodi kako je viši menadžment snažno izrazio svoju predanost politikama za prevenciju koruptivnih praksi, što je manje od prosjeka ukupnih ispitanika koji iznosi 50 posto.
 
Na temelju istraživanja, 92 posto ispitanika iz Hrvatske je odgovorilo kako su korupcija i mito široko rasprostranjeni u poslovanju, što je znatno više u odnosu na prosjek svih ispitanika od 51 posto i prosjek ispitanika zemalja Istočne Europe od 63 posto. Hrvatsku slijede Kenija s 90 posto, Slovenija s 87 posto te Srbija gdje 84 posto ispitanika percipira korupciju i mito široko rasprostranjenima u poslovanju. Na samome dnu liste nalaze se skandinavske zemlje, Danska s 4 post te Švedska i Finska s 10, odnosno 11 posto.

Korupcija se ne smatra putom do uspjeha

Međutim, odgovori ispitanika iz Hrvatske vezani za percepciju korupcije u tvrtki za koju rade su bili znatno drugačiji nego za percepciju raširenosti korupcije i mita u poslovanju u Hrvatskoj. 29 posto ispitanika iz Hrvatske je navelo da je čulo za slučajeve prijevare ili podmićivanja u njihovoj tvrtki u zadnjih 12 mjeseci, dok je prosjek svih ispitanika iznosio 21 posto. Slovenija, Srbija i Češka Republika se nalaze ispod prosjeka svih ispitanika sa 17 posto, odnosno 16 posto.

Negativna percepcija ispitanika o korupciji se očituje u puno manjoj mjeri također i kada se postavlja pitanje o tome koliko koruptivne radnje utječu na uspješno poslovanje tvrtki u kojima sami ispitanici posluju. Među hrvatskim ispitanicima je njih 19 posto navelo kako bi provođenje politika prevencije korupcije i mita negativno utjecalo na njihovu konkurentnost na tržištu što je unutar okvira prosjeka svih ispitanika te znatno niže od percepcije rasprostranjenosti mita i korupcije u poslovanju drugih tvrtki u Hrvatskoj.

Vidljiv pozitivan rast regulacije tržišta

Unatoč negativnoj percepciji o mitu i korupciji u svakodnevnom poslovanju, istraživanjem se pokazalo kako je u Hrvatskoj vidljiv značajan rast razine regulacije tržišta. Dok od ukupnog broja ispitanika njih 47 posto ističe navedeni rast, 60 posto hrvatskih ispitanika istaknulo je pozitivne pomake u regulaciji tržišta. 19 posto ispitanika istaknulo je kako su regulatorne aktivnosti pozitivno utjecale na etičke standarde unutar njihove tvrtke, što je nešto ispod 24 posto koliko je na ukupnoj razini ispitanika.

Daniel Bicana, partner i voditelj EY Odjela za istragu prijevara i rješavanje sporova za Centralnu Europu komentira: "Učinkovit sustav za poslovnu usklađenost pomaže tvrtkama umanjiti rizike prijevara te pojavu koruptivnih praksi u poslovanju. U posljednje vrijeme bili smo svjedoci mnogih slučajeva kaznenog progona multinacionalnih tvrtki i njihovih direktora i menadžera, pogotovo u bankarskom sektoru. Ukoliko tvrtke nemaju uspostavljene čvrste politike za prevenciju mita, korupcije i prijevara te ne uspostave učinkoviti sustav za poslovnu usklađenost izlažu se sve većim rizicima potencijalnog kaznenog progona".
 

 
 
 

Pročitajte više