Catherine Ashton sastala se s pritvorenim Morsijem: Njegovo zdravstveno stanje je zadovoljavajuće

Foto: Guliver Image / Getty Images

VISOKA predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton nakon susreta sa svrgnutim egipatskim predsjednikom Mohammedom Morsijem, koji je održan u pritvorskoj jedinici na nepoznatoj lokaciji, kazala je kako je njegovo zdravstveno stanje zadovoljavajuće, prenio je dopisnik agencije Anadolija.

Ashton je nakon sastanka održala konferenciju za novinare. Ona je kazala kako je dolazak u Kairo uvjetovala sastankom sa Morsijem, te da je sam sinoćnji sastanak trajao oko dva sata.

"Sa Morsijem smo razgovarali otvoreno o svim pitanjima", kazala je Ashton dodajući da je njegovo zdravstveno stanje zadovoljavajuće, te da mu je omogućeno da gleda televiziju.

Ashton je kazala kako nije sigurna gdje se točno odvijao sastanak.

"EU je svim stranama uputila zahtjev da pronađu mirno rješenje. Kao i u ostalim zemljama egipatske vlasti su dužne osigurati sigurnost prosvjednika. Nema mjesta nasilju. Bitni su mirni prosvjedi. Ja nisam ovdje da pronađem rješenje. Ono je u rukama egipatskih suprotstavljenih tabora. Na ponovni dolazak ovdje spremna sam samo ukoliko se pokaže napredak u rješenju aktualne krize", izjavila je Ashtonova.

Press konferenciji Catherine Ashton, koja je bila ograničena samo za pojedine medije, prisustvovali su i novinari agencije Anadolija.

Ovo je drugi put da Ashtonova dolazi u Egipat otkako je vojska prisilno smijenila Mohammeda Morsija. Prva posjeta održana je 17. srpnja ove godine.

Čelnicima stranke Vasat zatvor od 15 dana

Egipatsko Tužiteljstvo je objavilo da su predsjednik stranke Vasat Ebu'l Ala Madi i njegov zamjenik Isam Sultan dobili po 15 dana zatvorske kazne.


Inače, Madi i Sultan jučer su uhićeni zbog sumnje da su odgovorni za incidente koji su se 30. lipnja dogodili za vrijeme prosvjeda u Kairu i u Gizi.

Novinari agencije Anadolija su saznali da je egipatsko Tužiteljstvo odredilo po 15 dana kazne za čelnike partije Vasat kako bi se protiv njih mogla voditi istraga.

Madi i Sultan su uhićeni u regiji El-Maktam na jugu Kaira, a pritvoreni su u zatvoru Tura u kojem se nalazi i svrgnuti predsjednik Egipta Hosni Mubarak.

Pročitajte više