Čeka se izručenje: Josipa Perkovića može spasiti samo Ustavni sud

Foto: Hina

JOSIP PERKOVIć danas bi mogao biti izručen Njemačkoj, a izručenje može zaustaviti samo Ustavni sud odlukom o privremenoj zabrani predaje.

Neslužbeno se doznaje kako bi se, ukoliko danas do njega dođe, izručenje trebalo obaviti u popodnevnim satima u Zračnoj luci Zagreb. Jučer je o Perkoviću raspravljao i Ustavni sud, za sad- bez odluke, iako su neki mediji prenijeli kako je Sud još jučer donio privremenu mjeru zabrane izručenja do donošenja odluke o ustavnoj tužbi koju je podnio Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo. Naime, Perkovićevo izručenje može zaustaviti samo Ustavni sud odlukom o privremenoj zabrani predaje i to ukoliko ona bude donesena prije njegova izručenja.

Ministar policije Ranko Ostojić jučer je potvrdio u Zagreb stižu predstavnici njemačkog izaslanstva na dogovor oko izručenja...

"Stižu kolege iz njemačkih S.I.R.E.N.E.-a, odnosno njihovog odjela, na dogovor s hrvatskom policijom oko detalja ili dogovora oko predaje. Pitanje dogovora ide u sljedećim danima.", rekao je Ostojić. Ustavni sud se neće čekati, no ako u međuvremenu donese privremenu mjeru, to će imati utjecaj na postupak, dodaje...

"Mi to ne možemo čekati, to nije stvar policije. Ako Ustavni sud donese neku odluku, naravno da bi mi po njoj morali postupiti. Sa svoje pozicije policija je dužna poštovati zakone Republike Hrvatske i poštovat će svaku odluku suda, bilo to Ustavnog ili suda koji je u ovom trenutku već donio izvršno rješenje", zaključio je Ostojić.

Krichbaum pozdravlja odluku o predaji Perkovića


Predsjednik odbora Njemačkog Bundestaga za europske poslove Gunther Krichbaum pozdravio je u četvrtak odluku o predaji Njemačkoj Josipa Perkovića, kojega njemačko pravosuđe traži zbog sumnje da je sudjelovao u umorstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

„Dobra je vijest da je Hrvatska promijenila držanje u ovome slučaju. Riječ je o važnom signalu da nitko ne može izbjeći vladavini prava“, poručio je Krichbaum u priopćenju iz njegova ureda.

„Nitko nije iznad prava, čak i ako je u rodu s predsjednikovim savjetnikom“, piše Krichbaum, očito aludirajući na ulogu Perkovićeva sina Saše, savjetnika predsjednika Republike Hrvatske.

Krichbaum smatra da su europska povjerenica Viviane Reding i njemačka vlada bili u pravu kad su ustrajali na zahtjevu da Hrvatska povuče zakon o stavljanju izvan snage europskog uhidbenog naloga za kaznena djela počinjena prije 2002. godine. Taj zakon Krichbaum je nazvao kontroverznim.

„U tom slučaju nije bila riječ samo o pojedinačnom uhidbenom nalogu, nego o vladavini prava u samoj Europskoj uniji“, tvrdi njemački političar.

On žali zbog toga što je postupak u izmjene zakona o europskom uhidbenom nalogu uoči ulaska zemlje u EU prouzročio napetosti između Hrvatske s drugim europskim partnerima i institucijama.

„Šteta je što je Hrvatska kršenjem europskog prava izabrala konfrontaciju samo nekoliko dana uoči pristupa. Ta mrlja na hrvatskome pristupu nije bila potrebna“, zaključuje predsjednik odbora Njemačkog Bundestaga za europske poslove.

Pročitajte više