Čekamo da se mrlja sama razgradi: Ulje zagadilo more 15 nautičkih milja od Jabuke

OKO 2 tisuće kubičnih metara ulja zagadilo je more oko 15 nautičkih milja sjeverozapadno od otoka Jabuka.

"Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru iz CleanSeaNet sustava zaprimila je danas u jutarnjim satima satelitske snimke mogućeg onečišćenja na granici teritorijalnog mora oko 15 nautičkih milja sjeverozapadno od otoka Jabuka", pišu u priopćenju iz Ministarstva mora te dodaju kako je na to mjesto odmah poslan brod "Aziz Torlak" koji nije uočio zagađenje, a potom je dignut i zrakoplov Ministarstva obrane.

"Očekuje se da se mrlja sama razgradi prirodnim putem"

"Nakon izviđanja zrakoplova, Nacionalna središnjica je oko 13 sati zaprimila snimke područja na kojima je vidljiva veća količina onečišćenja mora uljem. Procijenjena količina ulja manja je od 2 000 kubičnih metara", pišu iz Ministarstva i dodaju kako je zapovjednik Županijskog operativnog centra Splitsko-dalmatinske županije kapetan Boris Matošić na tu poziciju uputio brod Lučke kapetanije Split "Pojišan".

Iz Ministarstva kažu da će, ako će biti potrebna sanacija onečišćenja, u stanje pripravnosti biti stavljeni i tegljači. "Obzirom na sadašnje ponašanje mrlje i prema usporedbama prvih i popodnevnih snimki onečišćenja, očekuje se da će se mrlja razgraditi prirodnim putem bez posljedica po morski okoliš", pišu iz Ministarstva.

Službe Ministarstva provode istragu kako bi se utvrdilo porijeklo i izvor onečišćenja.  

Pročitajte više