Čelnici hrvatske zajednice u Srbiji upozorili predsjednika Nikolića na probleme

Foto: Guliver Image / Getty Images

SRBIJANSKI predsjednik Tomislav Nikolić primio je u petak čelnike hrvatske zajednice u Srbiji koji su ga upozorili na probleme s kojima se susreću, a taj susret hrvatski su dužnosnici ocijenili kao moguću prekretnicu u odnosima države i vlasti spram zajednice hrvatske manjine u Srbiji.

Kako je priopćeno iz Nikolićeva ureda, započete promjene u Srbiji nezaustavljive su i nemoguće je da bilo koja sljedeća vlast pogorša odnose između srpskog naroda kao većinskog u Srbiji i građana drugih nacionalnosti.

Nikolić je primio predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) dr. Slavena Bačića, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petra Kuntića i ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata prof. Tomislava Žigmanova, a na ovaj se susret, po tvrdnjama predstavnika hrvatske zajednice, čekalo gotovo dvije godine.

Teme razgovora obuhvatile su pitanja reguliranja političke zastupljenosti Hrvata u institucijama do školovanja na hrvatskom jeziku i nedostajućih udžbenika, te o nepoštivanju prava na uporabu materinjeg jezika.

"Obećavajući je ovo sastanak"

Nezadovoljavajući normativni okvir, kako je navedeno, jest prije svega u sferi neprovođenja bilateralnog Sporazuma o zaštiti manjina između Srbije i Hrvatske glede obveze Republike Srbije da unutarnjim zakonodavstvom osigura zastupljenost pripadnika hrvatske manjine u predstavničkim i izvršnim tijelima - Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine.


Nikoliću je ukazano da je normativni okvir u četiri ustavna područja manjinske samouprave - kulturi, obrazovanju, informiranju i službenoj uporabi jezika, načelno zadovoljavajući, ali da u primjeni propisanih standarda postoje vrlo ozbiljne manjkavosti.

"Obećavajući je ovo sastanak.... Smatram da će se pojedine stvari mjeriti do ovoga susreta i nakon njega i zato je u razgovoru dotaknuto više važnih tema", istaknuo je za Hinu Petar Kuntić i ocijenio kako "načelno i politički, postoji spremnost i otvorenost vlasti za rješavanje otvorenih pitanja hrvatske zajednice, ali još uvijek nedostaju konkretni rezultati".

"Naglašena je potreba provođenja bilateralnog sporazuma o zaštiti manjina, te da je potrebno osigurati predstavnicima manjina prisutnost u zastupničkim tijelima, kao što je to Hrvatska, u duhu sporazuma realizirala još prije 10 godina, dok se ovdje o tome i ne govori. U tom je pogledu skrenuta pozornost da bi sadašnja vlast kojoj su nužne manjine, njih mogla u budućnosti uključiti u koaliciju. To je prilika da se počne rješavati pitanje izravnog zastupanja Hrvata u Skupštini Srbije", ocijenio je Kuntić.

Bačić: Dok se suradnja ne pokaže morat ćemo biti suzdržani


Osim političkih, skrenuta je pozornost i na probleme glede neostvarivanja kulturnih i obrazovnih prava hrvatske zajednice u Srbiji, među kojima i o uporabi materinjeg hrvatskog jezika, a srbijanski je predsjednik zamoljen za posredovanje kod državnih institucija da se ta hrvatskoj zajednici normativno i načelno omogućena prava i primijene u praksi.

"Ovo je značajan početak odnosa čelnika hrvatske zajednice i sadašnjih vladajućih struktura u državi. No, dok se ta suradnja ne pokaže i na djelima, morat ćemo biti suzdržani u pozitivnim i optimističnim pogledima", rekao je za Hinu predsjednik HNV dr. Slaven Bačić.

Ukazano je i na potrebu nastavka održavanja sjednica Međuvladina mješovita odbora koji se više od dvije godine nije sastao, a za što, po ocjeni čelnika hrvatske zajednice, odgovornost snosi srbijanska strana.

Predsjednik Nikolić sugovornicima je obećao da će nazočiti proslavi jednog od nacionalnih praznika hrvatske zajednice - 19. ožujka, dana svetog Josipa radnika, zaštitnika Hrvata u Srbiji.

"Postoji prostor za unapređenje"

Prema priopćenju iz Nikolićeva ureda, sugovornici su predsjedniku Srbije kazali da je položaj hrvatske manjine zadovoljavajući i da se ustavom zajamčena prava, a poglavito u području kulture, obrazovanja, informiranja, službene uporabe jezika, uglavnom primjenjuju.


“Međutim, u primjeni propisanih standarda postoji prostor za unapređenje... istaknuli su pripadnici hrvatske manjine i dodali da bi se to moglo ogledati u ulaganju u objekte hrvatske zajednice. Jedan od takvih projekata mogao bi biti adaptacija zgrade sjedišta Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici, koja je kupljena sredstvima Republike Hrvatske”, navodi se u priopćenju iz Nikolićeva ureda.

Predsjednik Nikolić i njegovi sugovornici suglasili su se da je u interesu i Srbije i Hrvatske da na sve moguće načine dođu do boljih odnosa i da uvijek ima prostora za poboljšanje suradnje, priopćeno je nakon sastanka srbijanskog predsjednika s čelnicima hrvatske zajednice u Srbiji.

Taj susret nastavak je razgovora o rješavanju otvorenih pitanja položaja hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, koji je započet prigodom posjeta hrvatskoj zajednici predsjednika Republike Srbije i predsjednika Republike Hrvatske u Tavankutu 17. listopada 2013. godine.

Pročitajte više