Čelnik mađarskih socijalista podnio ostavku zbog neuspjeha na izborima

Foto: Guliver image/Getty images

PREDSJEDNIK mađarske socijalističke stranke (MSZP) Atilla Mesterhazy u četvrtak je podnio ostavku na svoju dužnost nakon izbornog neuspjeha njegove stranke lijevog centra na europskim izborima 25. svibnja i na parlamentarnim izborima održanim 6. travnja.

"MSZP je doživio velik gubitak na parlamentarnim izborima 6. travnja i na izborima za Europski parlament 25. svibnja i prihvaćam odgovornost" za taj neuspjeh, rekao je Mesterhazy na konferenciji za novinare održanoj u Budimpešti.

On je dao ostavku i na mjesto predsjednika stranke i na mjesto predsjednika kluba zastupnika.

Ime njegova nasljednika bit će poznato nakon unutarstranačkih izbora na kojima se Mesterhazy neće kandidirati.

Četrdesetogodišnji političar na čelo socijalista došao je 2010., nakon što je na parlamentarnim izborima pobijedila stranka Fidesz premijera Viktora Orbana. Na izborima održanim u travnju 2014. predvodio je koaliciju lijevog centra. Fidesz je tada osvojio 45 posto, a socijalisti 26 posto glasova.

Na izborima za Europski parlament mađarski su socijalisti osvojili samo 11 posto glasova birača. Stranka koja je vodila zemlju u razdoblju od 2002. do 2010. zadnjim je izbornim rezultatima pokazala najlošiji rezultat od održavanja prvih demokratskih izbora u zemlji nakon pada komunizma.

Pročitajte više