Četvrta optužnica protiv Sanadera zbog HEP-a i Diokija?

"NISMO primili nikakvu optužnicu", rekla je za Media servis Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković komentirajući navode da je bivši premijer optužen četvrti put.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković rekla je da ne zna ništa o mogućoj četvrtoj optužnici protiv bivšeg premijera, ovoga puta u slučaju preprodaje jeftinije struje. Sanader je u ovome slučaju optužen zajedno s bivšim direktorom Diokija Robertom Ježićem, inače ključnim svjedokom Uskoka protiv njega u slučaju Ina-MOL te bivšim direktorom HEP-a Ivanom Mravkom.

"Koncem prosinca 2008. pozvan sam u Vladu kod Ive Sanadera koji mi je rekao kako se Dioki žali da im je HEP povećao cijenu električne energije. Tko je to odobrio? Pitao me Sanader. Ja sam mu odgovorio da to nitko nije niti trebao odobriti. Niste to smjeli napraviti bez konzultacija s ministarstvom, rekao mi je Sanader tražeći da se cijene smanje. Ja sam mu odgovorio da su cijene već dignute te da je jedino što možemo napraviti za Dioki, popust poput onoga koji je Ina davala HEP kod kupnje plina. Onda dajte popust, rekao mi je Sanader", riječi su to bivšega direktora HEP-a Ivana Mravka pred Uskokvim istražiteljima u istrazi u slučaju HEP-Dioki, a u kojemu je, prema pisanju portala Vjesnik.hr, u petak Državno odvjetništvo nakon jednoipolgodišnje istrage podignulo svoju novu, četvrtu po redu optužnicu protiv bivšega premijera Ive Sanadera.

Optuženi za prodavanje struje Ježićevom Diokiju i DINI po nižoj cijeni

Prema dvije točke optužnice Sanaderu i Ježiću se na teret stavlja da su potaknuli Mravka da Diokiju te Dini, tvrtki iz sastava Diokija od prosinca 2008. pa do Sanaderove ostavke u lipnju 2009. iz HEP-a prodaje struju po subvencioniranoj (nižoj) cijeni čime je tim dvjema tvrtkama pribavljena ilegalna korist od ukupno 3,8 milijuna kuna. Prema drugoj točki optužnice Mravku se na teret stavlja da je na poticaj Sanadera u ime HEP-a dao Dokiju kredit od 15 miljuna kuna. Dok je Mravak priznao krivnju za obje točke optužnice, i Ježić i Sanader poriču krivnju.

Jadranka Sloković rekla je da, što se nje tiče, takva informacija nije točna. "Mi o novoj optužnici ne znamo ništa i ništa nismo dobili", zaključila je Sloković.

Do sada su protiv Sanadera podignute optužnice u slučaju Hypo, Ina-MOL i Fimi medija, dok je kratko vrijeme bila podignuta i optužnica u slučaju HEP-TLM koja je ubrzo povučena.

Pročitajte više