Chavezovo stanje se zakompliciralo: Odgođen novogodišnji koncert, ministar poručio narodu da moli za predsjednika

Foto: AFP

STANJE venecuelanskog predsjednika Huga Chaveza ponovno se zakompliciralo.

Potpredsjednik Nicolas Maduro rekao je u televizijskom obraćanju javnosti da je Chavez i dalje "u delikatnom stanju". Nije iznio nikakve detalje o prirodi komplikacija.

"Informirani smo o novim komplikacijama koje su se pojavile kao posljedica respiratorne infekcije za koju znamo otprije. Predsjednik nam je dao precizne upute da nakon posjeta venecuelanski narod informiramo o njegovom zdravstvenom stanju. Dodao je i da liječenje "nije bez rizika".

Kasno u nedjelju ministar informacija Ernesto Villegas je rekao da je novogodišnji koncert u Caracasu odgođen te zamolio narod da moli za predsjednika.

Hoće li doći na inauguraciju 10. siječnja?

58-godišnji Chavez se na Kubi oporavlja od četvrte operacije tumora. Ove je godine ponovno izabran za predsjednika te latinoameričke zemlje. 10. siječnja bi trebao prisegnuti na šestogodišnji mandat, a sada se pojavilo pitanje što se događa ako Chavez za to neće biti u stanju.

Predsjednik parlamenta Diosdado Cabello ranije je rekao da će inauguracija, u slučaju Chavezove spriječenosti, biti odgođena, ali opozicija upozorava da bi odgađanje inauguracije bilo neustavno.

Chavez je prije odlaska na posljednju operaciju rekao da će ga, "u slučaju da mu se nešto dogodi", zamijeniti potpredsjednik Nicolas Maduro.

Podsjećamo, Chavezu je prošle godine dijagnosticiran tumor na području zdjelice. Operacijama se podvrgnuo u lipnju prošle te u veljači ove godine, a išao je i na kemoterapiju te zračenje. Posljednja operacija obavljena je 11. prosinca, a njegova je vlada objavila da je bila "kompleksna, teška i osjetljiva", javlja BBC.

Pročitajte više