Cipras je najobičniji balkanski muljator

Foto: Shutterstock/Facebook

JUČER navečer je dobio lijepo iznenađenje: “Neočekivana 'pljuska' Varufakisu: ECB odsjekao i izolirao Grčku".

A već deset dana pišem da je Cipras najobičniji balkanski muljator. :)

U nekim našim medijima on je kao ‘cool': ‘urbani’ tatin sinek, zgodan, vozi BMW motor (trenutno ga prikriva), ‘revolucionar’. Međutim, kad naši ljudi kažu ‘Balkan’, misle na nama bliže krajeve. A tima je pak sinonim za ‘pravi Balkan’ u stvari Grčka. Nema tu neke aureole ‘Grčke kao kolijevke demokracije’ i sličnog.

Cipras je daleko veća tema u Hrvatskoj nego u ostatku EU, samo nama naši mediji predstavljaju da je on ondje tako velika tema, ondje je on naprosto – okolnost. Također, on nije ljevičar, on je naprosto balkanski muljator – populist.

Cipras je kao vozač oronulog karamboliranog autobusa koji je sletio s Autobahna, pa sad na šlep-službi trubi i mahnita ‘kako će on promijeniti sustav autocesta u Europi’. Na suvozačkom sjedalu pak i njemu sjedi ‘jaka žena’, mislim da je njihov odnos nešto kao Mire Markovoć i slabića Slobe. A njegovi merkati mašu zastavama. Nažalost, ovisi i tuđoj pomoći čak i za trošak te službe i, kasnije, pumpanje guma.

Ako niste, da biste bolje razumjeli razmjere ovoga u Grčkoj, pročitajte svakako ovaj članak (vrh financijskog novinarstva, Michael Lewis u Vanity Fairu: Beware of Greeks Bearing Bonds.

A pogledajmo što kaže njegov ministar financija, muljator u kožnjaku:

 
Najprije je valjda umislio da je to sve nekako virtualno, kao na njegovom prethodnom poslu: Greece’s new finance minister used to manage virtual economies in video games. A da je muljator vidite po cijeni ove njegove knjige (kompilaciji članaka) Game Theory: Critical Concepts in the Social Sciences. Cijena od 2.000 USD garantira da knjigu nitko neće kupiti, ali će zato u određenim krugovima biti ‘prepoznat’ kao ‘veliki’ znanstvenik: ‘Gledjate kako su mu knjige skupe!’ (Hvala V. na ovome!)

Ipak, jučer je u Die Zeitu imao nastup iskrenosti: “I’m the finance minister of a bankrupt country” — The Germans need not trust the Greeks, but should listen to them, says Yanis Varoufakis.

Cipras je balkanski muljator prvenstveno prema svom narodu, odnosno onih 36% koji su glasali za njegovu sklepanu koaliciju (Grčka ima snažno neproporcionalni sustav). Kao što rekoh, žao mi jedino da nije malo dulje ‘trajao’ u svom mahnitanju, to bi bilo jako dobro za hrvatski turizam :). Te da se što više ‘hrvatskih Ciprasa’ identificira s njime, da ih kasnije lakše prepoznamo. Iako u Hrvatskoj nikad neće biti ‘hrvatske Syrize’ jer bi se najprije Dalmacija otcijepila, a onda bi propao proračun svih ostalih …

Ipak, čak i od takvih muljatora nešto mogu naučiti naši ministri. U gornjem linku na Die Zeit, imate Yanisa uslikanog u ekonomskoj klasi. Jeftina demagogija, ali barem se trudi …



Nenad Bakić / Eclectica

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više