Čuva papire, a neke bi i spalio: Vlahušić prijeti - ili glas za proračun ili ćete imati posla s DORH-om

Foto: FAH

ZA SADA neviđeni skandal valja se u Dubrovniku gdje gradonačelnik Andro Vlahušić inače iz redova HNS-a otvoreno prijeti svojim političkim oponentima kako je u posjedu spornih dokumenata te prijeti istragom DORH-a ako se ne izglasa proračun Grada Dubrovnika! Kontaktirali smo i DORH povodom prijetnji Vlahušića kao i postojanjem tajnih dokumenata koji bi mogli biti dokazi u istragama, a koje se misle uništiti ako prođe proračun.

No, Dinko Cvitan za sada ne pokazuje volju raščistiti situaciju gdje gradonačelnik prijeti institucijom kojom je on na čelu. No, krenimo redom.

Ili proračun ili istraga zbog garaže

Rebalans proračuna i novi proračun za 2015. godinu glavna je politička tema u Dubrovniku s obzirom da bi Gradsko vijeće trebalo o tome glasati najkasnije 4. listopada ove godine. Koalicija "Dubrovački dogovor" do sada je okupljala članove HDZ-a, HNS-a, SDP-a i partnera, uz podršku  DDS-a Pera Vićana, a imao je većinu od 16 vijećnika od ukupno 25 vijećnika. No, stranačkim preslagivanjima ta se koalicija raspala, pa je došlo u opasnost izglasavanje proračuna, a sve su glasnije i najave o prijevremenim izborima u Dubrovniku.

Posebno nervozan je gradonačelnik Vlahušić koji je ponovno iz naftalina izvukao istragu oko izgradnje javne garaže u Dubrovniku. te sada istragom prijeti HDZ-u, ali i SDP-u.

"Zašto ili kako su Mato Franković i Marko Potrebica (čelnici dubrovačkog HDZ-a op.a.) ostavili Šuicu (Dubravka Šuica bivša šefica dubrovačkog HDZ-a, danas europarlamentarka) na milost i nemilost arbitraže i DORH-a" , upitao se javno Vlahušić u razgovoru za Du list dodajući da ukoliko ne bude proračuna da bi mogla biti istraga oko dubrovačke garaže. 

Najavio javno spaljivanje ugovora

"A ako se to ne dogodi, ići će istraga tko je odgovoran za štetu koja je nastala Gradu", rekao je Vlahušić za Dulist. Na konferenciji za novinare Vlahušić je neke prijetnje i ponovio te je otvoreno najavio i spaljivanje dokaza vezanih za izgradnju garaže u Dubrovniku.  


"Kada se riješi pitanje garaže pozvat ću Šuicu i Bulića (Niko Bulić predsjednik Gradskog vijeća iz redova HDZ-a) da zajedno spale u jednoj velikoj posudi Ugovor o izgradnji javne garaže", rekao je Vlahušić pred dubrovačkim novinarima.

Pozvali smo Vlahušića prije četiri dana da nam pojasni situaciju te ponovi izjave, no nije nam se javljao.

"Ukoliko imate saznanja o štetnim i kaznenim radnjama koje bi mogle biti predmet interesa DORH-a zašto te slučajeve niste prijavili?", glasilo je naše pitanje kojeg smo poslali i pismenim putem Vlahušiću, no nismo dobili nikakav odgovor.

Gojun (SDP): Vlahušić je dužan po zakonu prijaviti svaku nezakonitost

SDP je zgranut takvim izjavama Vlahušića, a oglasili su se priopćenjem prije dva dana.

"Očito suočen s vjerojatnim gubitkom pozicije gradonačelnika, Vlahušić se ne ustručava dojučerašnjim saveznicima i partnerima prijetiti prijavljivanjem Državnom odvjetništvu zbog navodnih malverzacija oko projekta javne garaže. No, pritom zaboravlja na čitav niz okolnosti. Najprije, po zakonu je dužan prijaviti svaku nezakonitost za koju dozna, a ne prijetiti prijavom tek u slučaju da ga se ne podrži tijekom izglasavanja proračuna", naglašava gradski SDP kojem predsjeda Mladen Gojun.


Isto tako SDP naglašava da Vlahušićeva poruka o spaljivanju ugovora zapravo "poticaj na uništavanje dokaza pa time čini još jedno kazneno djelo".

Franković (HDZ): Neka prijavi odmah! 

Mato Franković, predsjednik dubrovačkog ogranka HDZ-a,  kaže da Vlahušić pokazuje nevjerojatnu nervozu jer je suočen s "padom proračuna" te sada prijeti svima.

"Vlahušić je na čelu Dubrovnika već pet godina i svaki puta kada je neki problem spominje se javna garaža. Što to nije riješio do sada, kada je već toliko sposoban?", kaže Franković za Index dodajući da je nevjerojatan poziv na javno spaljivanje jednog dokumenta kao što je onaj za javnu garažu.

"Ne znam zašto bi to itko radio. Zbog čega spaljivati taj dokument i to još javno? Vlahušić ima obvezu sve prijaviti ukoliko misli da nešto ima elemente kaznenog djela. Ovo što se događa danas to je nevjerojatni pritisak", kaže Franković dodajući da će se puno stvari vezanih za rad Vlahušića kao gradonačelnik postati jasno tek kada on ne bude obavljao tu dužnost. Isto tako Franković napominje kako je nevjerojatno da gradonačelnik Vlahušić želi donijeti proračun za sljedeću godinu već u listopadu ove godine što bi bio hrvatski raritet jer se proračuni donose krajem godine.

Odvjetnik Ban: Je li ovo dokaz da o istragama DORH-a odlučuje politička vlast?


U dubrovačkoj javnosti vijest da gradonačelnik prijeti istragama DORH-a izazvala je nevjericu. Javno je reagirao i poznati dubrovački odvjetnik Ivica Ban koji upozorava da slučaj Vlahušićeve prijetnje može ukazivati i na  to da "blagoslov za podizanje optužnice DORH-u treba dati vladajuća koalicija na lokalnoj i/ili državnoj razini"

"U pravno uređenoj i civiliziranoj državi i društvu gradonačelnik Vlahušić bi bio promptno pozvan da nadležnim tijelima kaznenog progona, gradskim vijećnicima i javnosti pojasni jesu li njegove izjave o bivšoj HDZ-ovskoj gradonačelnici Dubravki Šuici, navodnoj štetnosti “Ugovora o izgradnji dubrovačke Javne garaže”, DORH-u, i pokretanju ili nepokretanju istrage s tim u svezi, utemeljene ili nisu utemeljene u nekim ispravama i drugim dokazima ili su samo moralno nedopustiv i kriminalno ucjenjivački blef ili nešto posve treće", tvrdi Ban.

DORH: Vlahušić o nama može javno, ali mi nećemo o njemu ništa

U samom DORH-u nisu bili raspoloženi razgovarati o Vlahušiću.

"Vezano uz medijske istupe gradonačelnika Dubrovnika Andra Vlahušića, da li ćemo ga pozvati i utvrditi utemeljenost njegovih izjava, odgovaramo kako Državno odvjetništvo ne daje obavijesti o najavama svog postupanja, već javnost izvješćuje o odlukama u predmetima i postupanjima koja se ne smatraju tajnim u smislu čl. 36. i dr. Zakona o državnom odvjetništvu. Ujedno, državno odvjetništvo ne komentira napise i objave u medijima", kaže za Index zamjenica županijskog državnog odvjetnika Maris Stjepović Simoni.

Izbacili proračun na kraju

Da je riječ o napetoj atmosferi dokazuje i vijest da je Grad Dubrovnik sazvao Gradsko vijeće za subotu, 27. rujna, a s dnevnog reda misteriozno je nestala točka o proračunu za 2015. godinu.

Pročitajte više