Dajte registar lažnjaka i parazita

Foto: Dragan Matić/Cropix

LUKAV JE taj Predrag Fred Matić.

Ono što su mnogi zazivali kao konačni obračun s prevarantima, on je pretvorio u svečanost gdje se slavilo zajedništvo, drugarstvo, poštenje i junaštvo. Ono što je trebao biti registar lažnih branitelja, on je predstavio kao "najčasniji popis koji Hrvatska može objaviti". Onima koji su tražili imena za stup srama, on je ponudio "imena za vječnost".

I pritom pilatovski oprao ruke.

Bacio je Registar branitelja pred javnost, ostavljajući ljudima da sami pokušaju odvojiti lažne od pravih branitelja. Ministar s tim zapravo nema ništa.

Priča se da je registar nevjerodostojan? "To je živi organizam". Gdje su lažni branitelji? "Ministarstvo nije nadležno za ispitivanje, neka ljudi sami prijave onoga tko im je sumnjiv". Neke udruge su se protivile objavi? "Pravi branitelji sigurno se neće protiviti objavi registra".

E to se zove spin.

501 tisuća bez crte

Ministar Matić napokon je ispunio obećanje koje je dao još Ivo Josipović u predizbornoj kampanji. Budući da šef države nije mislio ozbiljno, Matić je kao njegov tadašnji savjetnik trebao čekati da uđe u Vladu kako bi napokon objavio popis od čak 501 tisuće hrvatskih građana koji imaju status branitelja.

Led je već nekoliko puta probijen, primjerice prije koju godinu s objavom podataka na anonimnoj web stranici, pa su znatiželjnici već stigli donekle utažiti svoju zluradost, protivnici ispuhati strasti, a kritičari izventilirati argumente. Stoga se današnja svečana objava Registra branitelja uglavnom može smatrati formalnošću.

Ili kao što se vidjelo, svečanošću.

Srušen tabu

U svakom slučaju, ministar Matić srušio je jedan veliki tabu i maknuo dnevnog reda temu koja opterećivala javnost, služila za politikantska razračunavanja, za skrivanje istine i slijepo nagađanje.

No, je li ovakva objava u potpunosti ispunila svrhu?

Mnogi su skloni zaključiti da bi puno više smisla imala objava isključivo registra lažnih branitelja ili samo registra pravih branitelja. Ovakvo pakiranje "u đuture" podjednako sramoti prave i prikriva lažne branitelje.

Registar krivaca

Javnost je bila gladna imena onih koji su lagali kako bi se domogli statusa branitelja, onih koji su zloupotrebljavali taj status, a naročito onih koji su se njime materijalno okoristili. Zanimao ih je registar krivaca, a ne zaslužnih.

Ali Matić je na ovaj način, svečano i sveobuhvatno, uspio amortizirati kritike i otkriti popis koji je HDZ desetljeće i pol podjednako žestoko skrivao, kao što ga je napuhavao. Ipak, država je imala zadatak pročešljati i pročistiti popis prije objave, a ne očekivati od građana da šalju prijave protiv onih za koje sumnjaju da su vidjeli bojišnice. Ili puške. Ili makar pozadine.

Na svečanosti je Matić govorio o "imenima za vječnost", o herojima zaslužnima za obranu domovine, a onda predstavio registar u koji se uvuklo - prema nekim procjenama - i do stotinu tisuća lažnih branitelja.

Bilo bi logičnije da je onda svečano predstavio očišćeni registar.

Ali opet, koga zanima popis pravih branitelja, osim njih samih i članova njihove rodbine? Oni su tamo gdje bi trebali biti. Zanima nas samo popis lažaca i parazita.

Sankcije za lažnjake

Osim toga, nameće se i pitanje sankcija za lažne branitelje. Vlada sugerira da objavom ovakvog nepročišćenog Registra želi izazvati osjećaj srama kod onih koji u njega ne spadaju. Zbog čega bi se sada sramili svi oni koji nisu osjećali nikakav sram kad su godinama iskorištavali svoj status lažnog branitelja?

Prije će sram osjećati pravi branitelji čija se imena pojavljuju uz one koji tu ne spadaju.

O nekim drugim sankcijama Vlada se nije očitovala, kao ni sam ministar branitelja. Ne spominje se revizija braniteljskog statusa, ali zato ogorčeni građani traže da se vrati nezasluženo stečeni novac, očekuju kazne zbog privilegija, očekuju konkretnu odgovornost za one koji su ukaljali ono što Matić sada naziva "najčasnijim popisom kojeg Hrvatska može objaviti".

Pa nije vrag da na njemu nema nečasnih?

Ispunjeno obećanje

Kako god bilo, ministar Matić je ovom objavom konačno skinuo veo tajne s tog famoznog registra, u koji sada mogu svi ući i zlurado tražiti svoje susjede i sve eminentne hadezeovce. Pored toga, Vlada se može pohvaliti da je ispunila jedno predizborno obećanje, što je za nju svakako dobra vijest.

Ima i jedna loša. Sad će morati ispuniti i ona ostala.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje 

Pročitajte više