Đakić: Zakon o poljoprivrednom zemljištu je centralizacija i podilaženje velikima

Foto: Davor Pongračić/Cropix

U SABORU je nastavljena rasprava o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu o kojem su zastupnici jučer raspravljali cijeli dan.

Oporba i danas ponavlja kako se zakonom pogoduje velikim proizvođačima. Između ostalog, sporno im je što će umjesto gradova i općina, o zemljištu odlučivati Agencija za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem.

"Ovaj zakon je čista centralizacija, podilaženje velikima, uništavanje maloga. Od 50.000 OPG-a, ostat će 5.000 velikih poduzetnika, kalkulanata koji će uzeti hrvatsku zemlju i tako će osiromašiti hrvatskog seljaka. On će biti opet eventualno radnik na njihovim velikim farmama", istaknuo je HDZ-ov Josip Đakić.

Da je zakon pisan za velike smatra i HSS-ov Branko Hrg.

"Ide u drugom pravcu, ide kontra malih poljoprivrednih proizvođača, ide u sustave velikih. Omogućuje njima da oni preuzmu državno poljoprivredno zemljište i da na taj način ugušimo male. I također, u smjeru centralizacije gdje se izuzima lokalna samouprava", rekao je Hrg.

Intencija ovog Zakona je povećanje efikasnosti proizvodnje na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu države, a ne da se nekoga zakida, naglasio je SDP-ov Draženko Pandek.

Posao oko zakupa obavljat će državna Agencija za poljoprivredno zemljište isključivo kako bi se konačno stalo na kraj brojnim nepravilnostima, rekao je Pandek.

"Da se stane na kraj nekakvim lokalnim šerifima. Ne kažem da je to bilo svuda, ali takvih situacija je bilo, da netko kao nekakav veliki 'baja' dođe i kaže 'ja ti dajem zemljište'. Prema svojim nekim osobnim kriterijima, prema babi i stričevima. Ovim rješenjem se do sada dokida", poručio je Pandek.

Pročitajte više