Danska "ukida" plaćanje gotovinom?

Screenshot: danskebank.dk

DANSKA je korak bliže na putu da postane prva svjetska nacija "bez gotovine" nakon što je vlada predložila ukidanje obaveze trgovcima da primaju gotov novac.

Danska grupa Finansrådet koja lobira za interese financijske industrije, tvrdi da će mjera osloboditi trgovce od troškova osiguranja i olakšati teret baratanja s kovanicama i novčanicama.

Trend prema društvu bez gotovog novca je uočljiv u svim skandinavskim zemljama, piše Independent i ističe da trećina Danaca već koristi službenu aplikaciju Danske banke MobilePay koja omogućava plaćanje računa jednostavnim potezom po zaslonu mobitela.

Postoji bojazan da će tranzicija prema digitalnom plaćanju povećati rizik od prijevara, kao što je to slučaj u Švedskoj, gdje su se obmane putem kreditnih kartica udvostručile u posljednjem desetljeću. No, Danska banka povezuje račune MobilePaya s osobnim podacima (OIB), što umanjuje navedenu opasnost.

Prema pisanju Independenta, nema nikakvog razloga da danski parlament odbaci prijedlog jer je plaćanje digitalnim putem već uobičajeno.

Danska, Švedska, Norveška, Finska i Island slove kao svjetski lideri u bezgotovinskom plaćanju koje je uobičajeno i za takve proizvode kakav je paketić žvakaćih guma.

U 2013., godini, švedski pljačkaš banke je ostao praznih ruku i usput otkrio da banka u Stockholmu posluje bez gotovine. Pet od šest velikih švedskih banaka otvara bezgotovinske podružnice, a pojedini komentatori predviđaju da će novac nestati iz upotrebe do 2030. godine.

Pročitajte više