Davenport: Srbija bliža EU poslije sporazuma s Prištinom

Ilustracija: FAH

Pomak koji su Beograd i Priština ostvarili potpisivanjem četiri sporazuma u utorak u Bruxellesu čini Srbiju bližom Europskoj uniji i otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja, poručio je u petak šef izaslanstva EU u Beogradu Michael Davenport.

Britanski diplomat je za regionalnu televiziju N1 ocijenio kako je na summitu EU i zemalja Zapadnog Balkana u Beču na znatno bolju poziciju Srbije ukazao i povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn, najavom da će sad prije kraja godine moći preporučiti otvaranje pregovora Bruxellesa i Beograda.

Davenport je potpisivanje četiri sporazuma ocijenio kao otvaranje puta daljim koracima u srpsko-albanskom dijalogu i procesu normaliziranja odnosa Beograda i Prištine sukladno sporazumu dviju strana potpisanom 19. travnja 2013. u Bruxellesu, istaknuvši da se bez angažiranja dvojice premijera - Srbije Aleksandra Vučića i Kosova Ise Mustafe, ne bi postigao rezultat.

Beograd i Priština potpisali niz sporazuma


Beograd i Priština u utorak su, pod pokroviteljstvom EU, potpisali sporazume o osnivanju Zajednice srpskih općina na Kosovu, telekomunikacijama, energetici i korištenju mosta na Ibru koji razdvaja Kosovsku Mitrovicu na sjeverni, većinski srpski dio, i južni u kojem su većina Albanci.

Na pitanje hoće li od Srbije biti zahtijevano da prizna neovisnost Kosova, Davenport kaže u sadašnjem kontekstu “nije u pitanju priznanje, već je riječ o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”.

Britanski diplomat je ukazao da daljnji koraci u pregovaračkom eurointegracijskom procesu Srbije ovise o Europskoj komisiji koja će predložiti sljedeće korake o kojima se trebaju očitovati zemlje članice EU, ali i o spremnosti Srbije, poglavito glede poglavlja 23 i 24 u oblasti pravosuđa i vladavine prava.

Srbija uskoro u "aktivnijoj" fazi pregovora

Davenportova je ocjena kako Srbija ima veliku šansu ući “u mnogo aktivniju fazu pregovora” i izglede “da se cijeli proces ubrza tijekom sljedeće godine”.

Britanski diplomat je pohvalio način na koji Srbija reagira suočavajući se s izazovima izbjegličke krize i istaknuo spremnost EU da dodatno pomogne u humanitarnoj pomoći migrantima.

“Izdvojili smo ovog tjedna 150.000 eura za humanitarnu pomoć kroz srpski Crveni križ”, rekao je Davenport, naglasivši kako je “EU svjesna da je u pitanju kriza koja se razvija”, te da su “potrebna i institucionalna rješenja”.

“Naša će daljna pomoć ovisiti o istinskim potrebama”, rekao je za TV N1 šef izaslanstva EU u Srbiji Michael Davenport.

Pročitajte više