Dezinfekcija poplavljenih kuća na području Sisačko-moslavačke županije

Foto: Hina

SISAČKO-MOSLAVAČKI županijski Zavod za javno zdravstvo će sutra, 13. ožujka na području Mjesnog odbora Sela obaviti dezinfekciju kuća koje su za nedavnih poplava bile poplavljene.

Taj je Zavod jutros u priopćenju pozvao vlasnike tih kuća da pripreme prostor za dezinfekciju, koja će se provoditi sutra od 9 do 14 sati, prema popisu poplavljenih kuća.

Priprema prostora za dezinfekciju znači da vlasnici kuća trebaju obaviti sve kuhinjske poslove (kuhanje, pranje posuđa) prije dezinfekcije, te kuhinjske elemente i ostali namještaj isprazniti (od posuđa i namirnica), odmaknuti od zida, kao i prekriti namirnice i posuđe. Potrebno je i od zidova odmaknuti i posude za prehranu kućnih ljubimaca, kao i njihova boravišta (krletka, akvarij, košara).

Od zida treba odmaknuti i hladnjak i štednjak te ih isključiti iz izvora struje, a djeca, stariji i bolesne osobe, astmatičari, alergične osobe, bolesni od epilepsije te kućni ljubimci moraju napustiti prostor najmanje jedan sat prije dezinfekcije.

Površine u kuhinji i radne površine moraju biti čiste od masnoće, ostataka hrane ili prašine (usisavanje i čišćenje prije dezinsekcije, a nužno je i isprazniti kante za otpatke.

Ukućane se poziva i da pokriju elektronske uređaje (računala), izvrše svakodnevno čišćenje (metenje, usisavanje, brisanje vlažnom krpom) i to prije dezinfekcije.

Dezinfekcija se vrši preparatom na bazi klora, koji može izbijeliti tkaninu i korozivno djelovati na metale, te stoga i takve predmete treba maknuti ili prekriti, zaključuju u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Pročitajte više