Dobio ovrhu zbog stana pokojne majke, a majka niti je pokojna niti je kupila stan

Screenshot: YouTube

OSJEČANIN (40) nije ni slutio kakav će šok doživjeti kada je otvorio obavijest u plavoj kuverti, u kojoj je očekivao tek omanji dug. Ovrha i dug od 25 tisuća kuna s kamatama i troškovima odvjetnika unezvjerio ga je, pogotovo zato jer se uopće ne radi o njegovom dugu.

Pokopali mu majku koja je živa i zdrava

Na obavijesti se nalazila njegova adresa, ime i OIB, a navedeno je kako se radi o dugu njegove pokojne majke, koja je živa i zdrava, piše Glas Slavonije. Ono što je donosi horor dimenziju u cijelu priču jest i činjenica da u obavijesti piše i kako nikakva žalba neće odgoditi postupak ovrhe.

"Da kojim slučajem imam slabije srce, mislim da bih ostao na mjestu mrtav. Obavijest o ovrsi stigla mi je od odvjetničkog ureda “Hrabar i partneri” iz Zagreba i u prvi tren nisam znao što bih s tim. Evidentno je da je došlo do zabune, jer ime pokojnice koja je napravila dug nije istovjetno imenu moje majke, a dalje u obrazloženju stoji i da imam sestru i brata, a imam samo sestru. Trebalo mi je vremena da se saberem i shvatim da nije riječ o meni, no vrlo me je neugodno iznenadilo to što je na obavijesti stajalo moje ime i prezime, moja adresa i moj OIB", ispričao je 40-godišnjak.

Poslao sve dokumente odvjetničkom uredu koji je poslao ovrhu, no još nije dobio odgovor

Odmah je počeo razmišljati o tome koliko novca ima na računu te nakratko odahnuo sjetivši se da je netom prije poduzeće koje je vodio otišlo u stečaj, zbog čega je zatvorio račun, s kojeg bi vjerojatno svi bio pokupljen sav novac.


Povukao je svoj prvi potez, nazvao odvjetnički ured "Hrabar i partneri" te ih obavijestio kako mu je majka još uvijek među živima i da nije naslijedio nikakav stan u Vukovarskoj ulici u Osijeku, zbog kojeg je i nastao navodni dug za koji ga terete. Poslao je žalbu, rodni list i sve pripadajuće dokumente kako bi dokazao da se radi o zabuni. Trenutno s nestrpljenjem čeka odgovor spomenutog odvjetničkog ureda, no dosad ga nitko nije kontaktirao.

"Još mi se nitko nije javio. Iako znam da je riječ o pogrešci, neću se smiriti sve dok ne dobijem crno na bijelo, iz čega će biti vidljivo da nije riječ o meni, nego o osobi koja možda ima isto ime i prezime, no ne i moj OIB. Da kojim slučajem imam otvoren račun, novac bi mi sigurno bio skinut i dok bih dokazao da to nisam ja, prošli bi mjeseci i ne znam od čega bih živio u međuvremenu. Ovo je kardinalna pogreška, koja me je šokirala, i uopće mi nije jasno odakle njima moj OIB i tko ga je zamijenio. Taj netko morao bi odgovarati za ovaj propust. Zamislite, kad vi kao novinar pogriješite ime i prezime, netko vas može tužiti. Koga ja da tužim i kako bih vratio novac da ga imam i da mi ga ovrhom skinu s računa", pita se.

"Sramota je da nisu provjerili jesam li ja sigurno taj dužnik"

Sramotnom je nazvao činjenicu da nije provjerio radi li se o stvarnom dužniku ili tek osobi s kojom taj dijeli ime i prezime. Još uvijek razmišlja hoće li podnijeti tužbu i na taj način potražiti pravdu.

"Što mislite što bi se dogodilo da sam kojim slučajem dobio obavijest kako sam, također pogreškom, naslijedio 100.000 eura. Mislim da ne bih ni stigao otvoriti kuvertu kad bi me pronašli i tražili novac natrag. Ovako, ovaj dug, koji bih zacijelo morao platiti da imam otvoren račun, mene bi uništio. Ovo sam ispričao za slučaj da se itko nakon mene nađe u ovakvoj situaciji i kao poruku svima koji potražuju dugove da dobro vode računa tko im je zapravo dužan", zaključio je 40-godišnjak.

Pročitajte više